Највећи мото догађај у Србији: Крос Челенџ на Тари (14-16. јун)

0 581

За само шест година, Крос Челенџ је од прве и једине хард ендуро трке у Србији постао једна од највећих и најтежих трка на Балкану. Добра организација, гостопримство, пријатна атмосфера и локација трке допринеле су томе да се Крос Челенџ нађе на листи трка којима се страни возачи радо враћају.

Фото: А. Дмитровић, П. Вучковић
Фото: А. Дмитровић, П. Вучковић

Шеста Крос Челенџ трка биће одржана од 14. до 16. јуна на Тари, а током та три дана хард ендуро возачи ће на својим моторима прећи око 200 километара траса које воде кроз неприступачне шумске и планинске пределе пуне тешких препрека.

Са 150 пријављених такмичара који долазе из 13 земаља, Крос Челенџ не само да је највећи мото догађај у Србији већ је и једна од највећих и најтежих хард ендуро трка на Балкану, за коју из године у годину расте интересовање странаца.

Хард ендуро је екстремни мото спорт који подразумева вожњу мотора оф-роуд теренима. На Крос Челенџ трци возачи су подељени у три класе Про, Експерт и Хоби и њихове трасе се разликују по тежини. Екстремне узбрдице уз које ће морати да гурају своје моторе, изузетно стрме низбрдице низ које ће морати да се спуштају поред својих двоточкаша, камењари и набујали потоци само су неке од препрека које их очекују на Тари. Без обзира на то што је јун, Тара готово увек хард ендуро возаче дочека са кишом која додатно закомпликује ствари јер мотори шлајфују у блату, проклизавају или се отргну и прелете изнад глава возача. Толико је тешко да такмичари неретко помажу једни другима у току вожње, а на одређеним деловима трасе дозвољено је да у помоћ прискочи и публика која користећи сајле и канапе покушава да их извуче на врх узбрдице. Они најбржи и најспретнији трку по дану заврше за сат и по или два, а има и оних којима до циља треба и по шест или седам сати, у борби са изазовом многи одустану – било због умора и недостатка снаге или техничког квара на мотору.

Xross Challenge 2017 Фото: Александар Дмитровић Извор: Xross Team
Xross Challenge 2017 Фото: Александар Дмитровић Извор: Xross Team

За шесто издање Крос Челенџ жели да на Тари окупи све љубитеље оф–роуд двоточкаша, а будући да на самој трци нема класе за адвентур моторе, за њих ће бити организован БМВ авантуристичка вожња – слободна вожња која нема такмичарски карактер и којој је циљ искључиво уживање. Сваке вечери након такмичарског дела уследиће музички део програма са ди-џејевима, рок бендом, али и староградском музиком.

За само шест година, Крос Челенџ је од прве и једине хард ендуро трке у Србији постао једна од највећих и најтежих трка на Балкану. Добра организација, гостопримство, пријатна атмосфера и локација трке допринеле су томе да се Крос Челенџ нађе на листи трка којима се страни возачи радо враћају. Тара која обилује прелепим крајолицима, али у себи крије сурови терен идеална је за тај спорт, и како и сами возачи кажу – оставља без даха и буквално и фигуративно.

Поред возача из Србије, на трку ове године долазе такмичари из Аустрије, Немачке и Словеније који су најбројнији, затим из Чешке, Пољске, Швајцарске, Хрватске, Босне, Румуније и Грчке, по први пут стижу и такмичари из Русије, а очекује се и долазак прошлогодишњег победника Вејда Јанга из Јужне Африке, који је један од Топ 5 хард ендуро возача у свету.

За разлику од трка у Европи, Крос Челенџ је потпуно бесплатан за посетиоце, који ће имати јединствену прилику да уживо виде најбоље возаче у акцији. У овом спорту чак и публика мора бити авантуристичког духа и да иде са локације на локацију како би гледала трку. Непосредно пред догађај организатори ће објавити које су то тачке за гледаоце на Тари са којих ће публика моћи да гледа пролазак возача и њихову борбу са тешким препрекема. Сва три дана, након такмичарског дела биће организован музички програм.

РАСПОРЕД

Петак, 14. јун – класик ендуро + Акрапович Супер Тест

10:00 – Пролог – Класик ендуро трка од 50 км
17:00 – Акрапович Супер Тест – специјални полигон са препрекама на коме се по 16 најбољих возача из Про и Експерт класе са класик ендуро трке бори за пласман на стурашњој трци
18:00 – журка
20:00 – финале

Субота, 15. јун – хард ендуро

9:30 – Хард ендуро трка од 90 км
БМВ авантуристична вожња – слободна вожња за возаче адвентур мотора
19:00 – Хонда полигон
20:00 – журка

Недеља, 16. јун – еxтреме ендуро

9:00 – Екстремна ендуро трка од 60 км
14:00 – Проглашење Крос Челенџ победника на циљу трке у каменолому и журка затварања манифестације

*организатор задржава право да промени сатницу. Локације старт и финиша трка за сваки дан, као и локације за гледаоце биће доступне на www.xross-team.com непосредно пред трку.

Извор: zurnal.rs

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена