Представљамо ново идејно решење реконструкције главне улице и трга у Бајиној Башти

2 1.203

У складу са плановима општине Бајина Башта да у току ове године дође до коначног решења реконструкције главне улице и трга, Бајинобаштанин, архитекта Милош Петковић, израдио је идејно решење и изнео своје виђење како би овај простор требало да изгледа.

Trg-idejno_resenje 1

По његовим речима, идејни пројекат новог уређења трга и главне улице у Бајиној Башти заснован је на чистим комуникацијама, уређеним и архитектонски обликованим новим пешачким трасама које су недостајале градићу у Подрињу. На делу степеништа које доминира нашим тргом предвиђена је фонтана са више водопада и прелива, која би као симулација Хидроелектране или слапа реке Врело могла да буде једна од нових атракција у граду. Што се тиче главног платоа трга он је ишчишћен и предвиђен за посебне прилике и концерте који би се ту могли одржавати у будућности.

Централни део трга, где се сада налазе два парка одвојена са бетонским жардињерама, би добио потпуно нови изглед. Комуникације би остале чисте, а цео тај део би био уклопљен у један велики парк који делује као једна целина, а чије централно место заузима нова фонтана са модерно обликованим осветљењем и жардињерама са дрвећем.

Trg-idejno_resenje 12

Што се тиче шеталишта у главној улици, ту је предвиђено сређивање дрвореда са прецизним распоредом, поплочавање комплетног шеталишта  све до раскрснице са Светосавском улицом. Дуж шеталишта као и свуда по парковима је предвиђено постављање нових лампиона и расвете која је намењена за ту сврху, јер су садашњи лампиони далеко изнад крошњи и самим тим немају велики ефекат за осветљење шеталишта. Предвиђено је и постављање нових клупа и разног мобилијара који је потреба данашњице, као што су рецимо савремене огласне табле и инфо панои, наглашава архитекта Петковић.

Ново шеталиште и затворена пешачка зона почињу на тргу, а завршавају се на раскрсници са Светосавском улицом. Улица Браће Нинчића која је у једном делу једносмерна, добила би нове паркинге. Парк испред управне зграде Хидроелектране Бајина Башта би постао тематски и могао би бити посвећен систему ХЕ, Јосифу Панчићу и чувеној Панчићевој оморици.

Зелена површина између Бајиновца и хотела Цептер Дрина би такође претрпела одређене измене, тако што би се увеле нове пешачке стазе које би омогућиле бољи приступ посетиоцима. У оквиру парка су предвиђене и инсталације и места за постављање штандова на којима би се могли одржавати мини сајмови књига или друге продајне делатности у периодима када је то потребно. Идеја је да се један део тог парка опреми мобилијаром за најмлађе суграђане тако да и они имају свој кутак.

Комплетну видео презентацију можете погледати ОВДЕ.

Дрина инфо портал

2 коментара
  1. Dada каже

    Nikad a mozda ni tad !!!!

  2. Гоги каже

    Овај град има и људи и потенцијала. Бар кад градом неби управљали Окорци , Шаровине и остала неписмена дружина.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена