Бајина Башта обележава Дан општине и 160 година од указа кнеза Александра

1 506

Свечаном седницом Скупштине општине Бајина Башта, културно уметничким програмом и доделом признања најзаслужнијим појединцима и компанијама из области привреде, туризма, културе, пољопривреде и јавног живота биће данас свечано обележен Дан општине Бајина Башта. Јуче су у Општини Бајина Башта поводом Дана општине већ додељене награде најуспешнијим ученицима и професорима у претходној школској години.

Дан општине Бајина Башта се обележава у сећање на 12. јул 1858. године (по старом календару). Тог датума је Карађорђев син и тадашњи владајући српски кнез Александар Карађорђевић издао решење о оснивању варошице Бајина Башта. На тај начин Бајина Башта постаје седиште среза Рачанског и од тада па све до данашњих дана, на десној обали Дрине, у подножју планине Таре, смештен је центар општине.

Свечана седница Скуштине општине почиње у 11 часова у сали биоскопа а поред награда појединцима и институцијама биће презентовани и најважнији резултати и дешавања из претходне године.

Дрина Инфо

 

1 коментар
  1. Митар Јосиповић каже

    12.јули 1858. (по Цезару) = 24. јули 1858. (по Груру), бар тако кажу науке астрономија и математика. У деветнаестом веку разлика између календара била је 12 дана. 12+12=24 .

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена