СКЕЛАНИ: Председник примеран малинар

0 777

Више од две деценије малина је присутна и у прекодринским селима на подручју Осата. Најпре је стигла у Скелане, али се полако ширила на цео осатски крај, који постаје центар малинарства у Републици Српској. Пуно је домаћинстава са по неколико хиљада садница „ црвеног злата“ како малину популарно зову због профита који је известан и сигуран.

Милан Ђукић са откупљивачем Милком Томић
Милан Ђукић са откупљивачем Милком Томић

Међу узорним малинарима у Скеланима је и председник те Месне заједнице Милан Ђукић. Његово домаћинство, у коме су му супруга Весна, деца Милош и Милка, отац Милорад, мајка Радојка, ове године са пет хиљада струка, сорте виламет, убрао је исто толико килограма.

– Набавио сам систем за наводњавање кап по кап и то се пуно одражава на принос. Лане сам малину на тај начин спасио од суше. Одлучио сам да малињак проширим за 10 хиљада струка. У последње две године цена је одлична. Код нас се малина откупљивала по 180 динара. Ја,  а и многи други, који имају сопствени превоз, користимо могућност специјалних веза између Србије и Републике Српске, па је без проблема возимо у Србију где смо добијали и до 30 динара више по килограму. Откупљивач нам је Милка Томић, која води главни откупни центар у Југотрејда из Ариља у Рогачици. Иначе, само на подручју Скелана има преко 500 хиљада струка малине. Она се проширила, и тек ће, захваљујући понајвише што нам је председник општине Сребреница Радомир Павловић обезбеђује саднице из општинских средстава, али и из донација- каже Милан Ђукић.

Неуморни рогачички откупљивач, трговкиња Милка Томић, истиче да за Ариљски Југотрејд ради десет година. Власник је био у могућности да произвођачима свако вече исплатимо предату малину, која се транспортује у прихватну хладњачу ове компаније у Дубу, а потом иде у централну у Ариље.

В.М.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена