“Портрети Патријарха Павла“ у Бајиној Башти

0 1.315

У Галерији “Kултура” у Бајиној Башти, у четвртак, 25. фебруара 2021. године у 19.00 часова отвара се изложба “Портрети Патријарха Павла”, аутора Хаџи Марка Вујичића, фоторепортера “Вести” и дугогодишњег уредника фотографије “Православља”, новине Српске патријаршије.
Хаџи Марко Вујичић је један од ретких фоторепортера који је имао прилике да у континуитету бележи све догађаје везане за живот и рад “живог свеца” – како се све чешће чује за једног од најомиљенијих српских патријарха који је преминуо 2009. године.

Фото: Промо

На изложби у Бајиној Башти посетиоци ће видети 33 портрета Патријарха Павла које је Вујичић снимио у Србији, али и дијаспори.

– Посебна је симболика да се изложба портрета патријарха Павла нађе у Бајиној Башти зато што је то место које је имало посебну важност у животу тада јерођакона Павла (Стојчевића). У годинама после Другог светског рата, он је био сабрат манастира Рача украј Дрине, па све до свога одласка у Призрен, а затим и у Атину на постдипломске студије. Мало је познато да управо захваљујући блаженопочившем Патријарху српском Павлу манастир Рача има део моштију Светог краља Драгутина – монаха Теоктиста, који је ктитор манастира Раче – истиче Хаџи Марко Вујичић.

Фото: Промо

Хаџи Марко Вујичић је дипломирао на Православном богословском факултету у Београду, члан је Удружења новинара Србије и до сада је имао више самосталних и заједничких изложби фотографија.

Између осталог, излагао је у Прагу поводом 50 година аутокефалности Чешке православне цркве, 2006. године у Руском културном центру, а илустровао је више стручних књига, монографија, споменица и шематизама епархија Српске православне цркве.

Изложба је реализована уз помоћ градске општине Младеновац.

Извор: www.vesti-online.com

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена