Почиње израда просторног плана Националног парка Тара

0 6

Влада Србије одлучила је да се крене у израду Просторног плана Националног парка Тара на територији општине Бајина Башта,да би се очували природни ресурси овог подручја.

Рок за израду Нацрта просторног плана је 12 месеци, а Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће за ову намену обезбедити око девет милиона динара са ПДВ-ом, наводи се у одлуци владе са прошле седнице.

Инфо табла НП Тара у Заовинама Фото: Дрина Инфо
Инфо табла НП Тара у Заовинама Фото: Дрина Инфо

Просторни план ће обухватити места Јагоштица, Растиште, Засовине, Коњска река, Перућац, Бесеровина, Зауглине, Рача, Мала река и Солотуша.

– Концептуални оквир планирања, коришћења, уређења и заштите планског подручја заснива се на обезбеђењу услова за планско коришћење Националног парка Тара, рационално коришћење и очување природних ресурса, заштиту и унапређење животне средине, просторну, саобраћајну и привредну интеграцију подручја са окружењем – наводи се у одлуци Владе Србије.

Просторни план ће садржати детаљну разраду, као и правила уређења и грађења према утврђеном режиму заштите појединих природних целина, а по потреби и детаљну разраду за друга подручја, попут оних која имају туристички потенцијал.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена