Почетак изградње моста Љубовија-Братунац до краја 2015.

0 316

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица најавио је да ће сутра почети експропријација земљишта на територији Љубовије, што је један од услова за изградњу путничко-теретног моста између те општине и Братунца у Републици Српској.

Most Ljubovija Bratunac 1

Укупна вредност тог пројекта је око 12 милиона евра, планирано је да изградња моста почне до краја 2015. године и буде завршена за две године, рекао је Поледица.

Он jе подсетио да је још 2013. године договорено да ће се заједнички изградити мост преко Дрине који повезује две општине – Љубовију са стране Републике Србије и Братунац на страни Републике Српске.

„Урадили смо идејни пројекат за изградњу тог моста, као и за приступне путеве са стране Републике Србије и Републике Српске и за изградњу заједничких објеката за граничне органе који ће бити лоцирани на страни БиХ, односно у Братунцу“, рекао је Поледица.

Он је истакао да је тај пројекат добио на прогресу у 2015, па је тако усаглашен и текст међудржавног споразума који је спреман за потписивање у јуну ове године, додајући да је потписивање тог документа други услов за почетак радова.

„Сутра је јавна расправа и почињемо експропријацију неких 20 парцела укупне површине 3,5 хектара, да би омогућили изградњу приступног пута у дужини од 200 метара до моста“, прецизирао је Поледица.

Мост је дугачак око 227 метара, са стране Републике Српске приступни пут је око 450 метара, а на платоу одмах по изласку са стране Републике Србије на Републику Српску правиће се заједнички модеран гранични прелаз где ће се под једним кровом окупити сви гранични органи, навео је Поледица.

Он је додао да ће након што надлежни министри Србије и Босне и Херцеговине потпишу међудржавни споразум, следећи корак бити расписивање тендера за извођење радова.

Поледица је напоменуо да ће Србија финансирати изградњу са око пет милиона евра, а остатак ће поделити БиХ и Република Српска, која финансира приступни пут, а БиХ изградњу објеката који ће служити за заједничку граничну контролу Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Он је нагласио да ће изградња тог моста много значити и за привреду и грађане са обе стране Дрине, јер до сада је био један мост само за путнички саобраћај.

Извор: http://www.mgsi.gov.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена