Почела 4. Ћирилична баштина: Захвалница професору Ломпару

1 905

Отварањем манифестације у Парку ћирилице почела је 4. Ћирилична баштина у Бајиној Башти, традиционална манифестација у области културе и туризма посвећена српском језику и очувању ћирилице. Циљ Ћириличне баштине је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе.

Комплетан програм 4. Ћириличне баштине

Пред великим бројем посетилаца манифестацију је отворио директор Установе „Култура“ Милован Јездић, а присутнима се затим обратила председница општине Бајина Башта Весна Ђурић. Уз сплет играда КУД-а „Јелек“ из Бајине Баште и наступ гудачког квартета РТС-а овом приликом званично је отворен и новоизграђени Парк ћирилице.

Тијана Митровић из Народне библиотеке „Милош Требињац“ је испред жирија прогласила најбоље песме са конкурса „Чувари ћирилице“ и најавила да ће се због изузетног одзива од најбољих песама у наредном периоду издати зборник.

Никола Лазић из Канцеларије за младе Бајина Башта прогласио је победнике ликовног конкурса на тему ћирилице и званично објавио мапу ћирилице Бајине Баште коју је урадила Канцеларија за младе.

Обраћајући се приликом отварања Парка ћирилице председник Организационог одбора Ћириличне баштине, Синиша Спасојевић, истакао је да ће највећи успех манифестације бити ако сви посетиоци програма наставе да после тога користе ћирилицу у свакој прилици и на сваком месту. Он се посебно захвалио новинару Политике Бранку Пејовићу за континуирани праћење и промоцију манифестације, директору регионалног Архива Ужице Жељку Марковићу за помоћ у настојањима да се изгради Музеј ћирилице и Милошу Јелисавчићу, архитекти из Општине Бајина Башта за изузетна допринос оваквом изгледу Парка ћирилице.

По отварању Парка ћирилице у галерији Установе „Култура“ проф. др Мило Ломпар одржао је веома посећено предавање под називом „Спорови око ћирилице“. Професор Ломпар је један од водећих интелектуалаца у борби за очување ћирилице, српски историчар књижевности и есејиста, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, председник Задужбине Милоша Црњанског, некадашњи генерални директор Политике и потпредседник Српске књижевне задруге.

По завршетку предавања професору Ломпару је председница општине Бајина Башта Весна Ђурић уручила захвалницу Ћириличне Баштине за посебно истицањe у заштити и неговању ћирилице и промоцији српског језика и писма.

Програм Ћириличне баштине у недељу почиње од 11 часова у Парку ћирилице такмичењем беба у пузању „За бебу више, за слово ближе“. Од 18 часова у градској галерији је  ученичка дебата „Ћирилица/latinica“, а од 20 часова у Парку ћирилице „Бедеми ћирилице“, представа на отвореном о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија и настанку ћирилице

1 коментар
  1. […] културе и науке попут академика Мира Вуксановића, проф. др Мила Ломпара, епископа проф. др Јована Пурића, хуманисте Арно […]

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена