ПК „Тара“ државни првак

0 251

Државно првенство у планинском трчању је традиционално одржано на атрактивним и суровим теренима Суве планине 19. августа у оквиру трке „Сува трејл“ у организацији ПСК „Мосор“ из Ниша.

Фото: „Сува трејл“

На трци је учествовало 103 такмичара односно 23 даме и 81 мушкарац. Планинарски клуб „Тара“ представљало је 9 планинских тркача.

Фото: „Сува трејл“

За трку државног првенства изабрана је атрактивна, тешка и технички јако захтевна стаза од 45 км и са 2510 метара кумулативног успона. Старт и циљ трке били су у Нишкој Бањи (248 м), а траса је углавном каменитим и стрмим стазама водила преко Коритњака (808 м), Соколовог камена (1523 м), до Трема (1810 м) и назад. У повратку са Трема ка Бојаниним водама такмичаре је чекао стрм и незгодан спуст,  па успон на Мосор (873) који је представљао посебан изазов, јер је захтевао и коришћење руку како би се попео и савладао овај специфични врх.

Фото: „Сува трејл“

Такмичари ПК „Тара“ су остварили запажене резултате о чему сведочи екипна титула првака Србије. Код дама Мина Косановић је убедљиво освојила прве место и била је једина представница нашег клуба на овој трци. У мушкој конкуренцији Дејан Жерајић је заузео 3, Миодраг Вукић 5, Предраг Драгичевић 12, Ранко Милановић 13, Душко Ордагић 19. и Милош Ристивојевић 30. место.

Фото: „Сува трејл“

„Иако Бајина Башта има релативно дугу традицију планинског трчања у оквиру ПК „Тара“ се организовано ради последње 4 године и у том периоду смо остварили доста значајних резултата, а сада смо коначно дошли до титуле државних првака“ истиче капитен Предраг Драгичевић.

„Ово је велики успех и за наш клуб и за Бајину Башту доћи до титуле првака државе у конкуренцији клубова из много већих градова, а круна сезоне ће бити ако успемо да сачувамо тренутно прве место у оквиру лиге – Националне серије у планинском трчању ПСС.“  наводи председник клуба Ненад Лечић и додаје „Клуб је јако активан на свим пољима, а задњих година има 30-ак регистрованих такмичара који наступају на домаћим и иностраним тркама и остварују запажене резултате. Посебан фокус нам је на привлачењу наших најмлађих суграђана у клуб и формирање подмлатка коме ћемо пренети здраве животне навике, а можда добити и нове такмичаре у планинарским дисциплинама“.

Фото: „Сува трејл“

У склопу манифестације у Нишкој Бањи одржана је и трка „Топла вода трејл“ где су наступила два представника ПК „Тара“. На стази од 16 км са скоро 1000 м успона Дејан Тимотијевић је заузе 3, а Лука Лазић 17. место.

Фото: „Сува трејл“

Победници првенства Србије

Женска конкуренција

 

  1. Мина Косановић, ПК „Тара“ Бајина Башта – 5.56.08

2. Љиљана Красић, ПСК „Мосор“ Ниш – 6.15.44

  1. Мирјана Данковић, ПСК „Мосор“ Ниш – 7.32.14

 

Мушка конкуренција:

 

  1. Немања Рашковић, ПЕК „Гора“ Крагујевац – 5.28.08

2. Немања Ристовић, ПСК „Мосор“ Ниш – 5.37.46

  1. Дејан Жерајић, ПК „Тара“ Бајина Башта – 5.40.44

 

Екипна конкуренција:

  1. ПК „Тара“ Бајина Башта – 363 бода
  2. ПСК „Мосор“ Ниш – 336 бодова
  3. ПК „Железничар“ Инђија – 273 бода
Фото: „Сува трејл“

„Сува трејл“ је бодована и као 4. коло Националне серије у планинском трчању за сезону 2023, а последње коло нас чека у Прибојској Бањи на стази од 24км са 1200 м кумулативног успона. ПК „Тара“ је тренутно прва у лигашком делу са великим изгледима да освоји титулу победника Националне серије у планинском трчању.

Резултати Националне серије у планинском трчању ПСС bit.ly/3QOShpv

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена