Оскарoвац из Солотуше

1 1.028

У циљу подсећања на, за сада, јединог оскаровца из нашег краја, Установа „Култура“ из Бајине Баште припремила је програм којим ће на документаран начин бити представљен живот Стојана Стива Тешића, његов књижевни рад као и филм за који је добио престижну награду Америчке филмске академије, Оскара.

Стив Тешић - једна од фотографија са изложбе
Стив Тешић – једна од фотографија са изложбе

Стојан Стив Тешић, пореклом из Солотуше а родом Ужичанин, је безбрижне и сликовите успомене свог детињства овековечио у сценама својих драмских текстова за позориште и филм за које је добио многа признања од којих је свакако најзначaјнији „Оскар“ за најбољи оригинални сценарио за драму „Четири мангупа“ („Breaking Away“).

Стојан Тешић рођен је у Ужицу 1942. године. Његови родитељи, отац Радиша (1907 – 1960) и мајка Госпава (1914-2013), доселили су се у Ужице три године пре Стојановог рођења. Презиме које је носио, Тешић, припада породици из Солотуше. Стојанов деда по оцу, Светозар, био је учесник Првог светског рата и носилац Карађорђеве звезде са златним мачевима. Док је отац Радиша био наредник при штабу IV пешадијског пука „Стеван Немања“. После капитулације 1941. приступио је Државној стражи генерала Милана Недића, због чега је 1944. емигрирао најпре у Енглеску а потом у Америку.

Породична кућа Стивовог деде Светозара и оца Радише у Солотуши Фото: Дрина Инфо
Породична кућа Стивовог деде Светозара и оца Радише у Солотуши Фото: Дрина Инфо

Са мајком Гојом и сестром Нађом, Стојан, у то време Толе, 1954. године напустио је Ужице и преселио се код оца Радише, eмигранта краљеве војске у Америку где је дипломирао а потом и докторирао руску књижевност на престижном Колумбија универзитету. По завршетку школовања уместо сигурног запослења и професорске плате, Стив се посвећује јединој истинској љубави – писању. Пишући за позориште и филм, доживео је бројне успехе.

Породица Тешић прве године у Америци на фотографији коју су послали фамилији у Солотуши Фото: Дрина Инфо
Породица Тешић прве године у Америци на фотографији коју су послали фамилији у Солотуши Фото: Дрина Инфо

Овај прослављени амерички писац и романсијер српског порекла, дубоко разочаран епилогом „америчког сна“, умро је 1996. године у 54 години живота. За собом је оставио кћерку Ејми, супругу Беки, 6 екранизованих филмских сценарија, 10 драма и 2 романа.

Фото: Промо
Фото: Промо

Без обзира колико занесен био „америчким сном“, ни у годинама највеће славе, Стив никада није заборавио и у потпуности напустио своје Ужице и Солотушу. По сведочењу најближих пријатеља неостварена је остала његова жеља да поново, бар повремено, живи у Ужицу и Солотуши крај Бајине Баште.

Програм започиње у четвртак, 15. новембра, у 18 часова, у галерији Установе „Култура“ отварањем изложбе којом ће по хронолошком принципу бити испричан живот Стојана Стива Тешића. Аутори ове изложбе су Душица Мурић, Гордана Бацотић и Биљана Ристовић испред Народне библиотеке Ужице, а носи назив „Ужичанин из Америке – Стојан Стив Тешић“. Следећег дана, у петак, у 19 часова, у истом простору, биће престављен роман Стива Тешића, „Кару“, као и биографија Стива Тешића из пера Зорана Јеремића, а у петак, 23.11. у 19 часова биће приказан филм „Четири мангупа“.

Дрина Инфо

1 коментар
  1. Srboljub каже

    Svaka čast za autora teksta … da se zna …

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена