ОПШТИНСКО ВЕЋЕ: Усвојен предложени буџет за 2021. годину

0 292

Дневним редом четврте седнице Општинског већа било је обухваћено 28 тачака дневног реда. Чланови већа највише пажње су посветили разматрању Извештаја о извршењу буџета општине Бајина Башта за 2020. годину период јануар – септембар као и разматрању нацрта Одлуке о буџету општине за 2021. годину. Обе тачке усвојене су једногласно.

– Извршење буџета за 2020. годину било је задовољавајуће обзиром на околности у овој години. Извршење буџета за период јануар – септембар је било 65 процената, што је изузетно добро јер смо имали ванредно стање и заустављање многих пројеката у предходном периоду – истакла је председница општине Бајина Башта Весна Ђурић.

Данашња седница Општинског већа Фото: Дрина Инфо

Планирани буџет за 2021 годину износи око 980 милиона динара и око 220 милиона динара пренетих средстава из 2019. и 2020. године.

– Пројекција буџет општине за наредну годину која износи преко милијарду динара заиста лепо звучи, али је и наредна година неизвесна и питање је шта нас чека. Без обзира што је служба детаљно одрадила нацрт буџета за 2021. годину ми не можемо знати како ће се одвијати новчани токови у наредном периоду. Такође не можемо са сигурношћу у овом моменту знати који ће пројекти и у којој мери бити реализовани јер много тога зависи и од других ниво власти. Главна инвестиција и у наредној години је завршетак радова на тргу као и изградња топловода у делу главне улице. Остале инвестиције које су ушле у нацрт буџета за 2021. годину покушаћемо такође да испратимо – напоменула је председница општине Бајина Башта Весна Ђурић.

На четвртој седници Општинског већа усвојени су програми пословања јавних предузећа за 2021. годину и то ЈКП Дубоко Ужице, ЈП ББ Терм, ЈКП „12. септембар“, Туристичке организације „Тара-Дрина“ и Установе „Култура“. Већници су дали сагласност на Одлуку Надзорног одбора ЈКП „12.септембар“ о повећању цена комуналних услуга, односно цене воде са досадашњих 48 динара на 65 динара по кубику за категорију домаћинства. План рада зимске службе за сезону 2020/2021 усвојен је једногласно.

Усвојен је Одлука о изменама и допунама Одлуке о правима и услугама у области социјалне заштите на територији општине. Чланови већа усвојили су Закључак о одређивању модела финансирања потенцијалног пројекта јавно-приватног партнерства са елементима концесије за услуге јавног превоза путника на територији општине Бајина Башта.

Радно тело за заштиту и неговање ћирилице општине Бајина Башта поднело је извештај о реализованим активностима и уоченим проблемима у спровођењу мера заштите ћирилице и он је усвојен од стране Општинског већа. Захтеви за прерасподелу средстава одобрених за спорт у 2020. су прихваћени од стране већника. Данас је усвојен и нацрт Кадровског плана за Општинску управу и Општинско правобранилаштво као и захтев Општинске управе за коришћење средстава текуће буџетске управе.

Нацрт Одлуке о буџету општине Бајина Башта за 2021.годину као и друге одлуке наћи ће се пред одборницима локалног парламента 28. децембра за када је заказана седница Скупштине општине Бајина Башта.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена