БАЈИНА БАШТА: Буџет се усваја у Бачевцима на Дрини

0 1.720

Трећа по реду у овом сазиву и последња овогодишња седница Скупштине општине Бајина Башта одржаће се 28. децембра у просторијама Основне школе у Бачевцима са почетком у 10 часова. Најважнијe тачка на дневном реду ове седнице су разматрање Одлуке о буџету општине Бајина Башта за 2021. годину  и разматрање планова и програма јавних предузећа и установа.

Нова је пракса да се седница локалног парламента одржава изван градског седишта општине, а за прву седницу тог типа су изабрани Бачевци. Село чији шири назив је Стрмово налази се на крајњем северозападу општине Бајина Башта и може се похвалити да представља најнижу тачку целог Златиборског региона. Смештено уз саму дринску магистралу лако је доступно свим љубитељима одмора на селу и у природи уз реку.  Осим природних лепота и идеалне комбинације подринске равнице и брдско-планиског дела на обронцима Повлена место се може похвалити богатим културно-историјским споменицима. Поред већег броја средњевековних стећака сачувани су трагови присуства Римљана у овом месту као бројни трагови давнашњег живота Срба на овом подручју.

Споменик у Бачевцима Фото: М.Јосиповић/Дрина Инфо

Поред прелепе цркве Светог пророка Илије у центру села у атару Бачеваца је и руски манастир који је нова спона два православна народа. Овај храм је посвећен Светим мученицима Николају II Романову и његовој породици. У самом центру Бачеваца налази се уз доста нових објеката и прелепа стара школа названа још и Kраљева школа, а испред ње је монументални споменик којим су се Стрмовци одужили борцима за слободу из ратова од 1912. до 1918. године али и обележили век од велике битке на Дрини.

Бачевци на Дрини Фото: Дрина Инфо

Одборници ће на последњој седници Скупштине у овој години разматрати Кадровски  план за Општинску управу и Одлуку о изменама и допунама одлуке о правима и услугама у области социјалне заштите.

Од јавних предузећа разматраће се  програми пословања и планови рада ЈКП „12. септембар“, ЈП „ББ Терм“ и ЈКП „Дубоко“ Ужице. Од установа пред одборницима ће се наћи план и програм рада за наредну годину Туристичке организације „Тара-Дрина“ и Установе „Култура“.

Разматраће се измене и допуне Статута ЈКП „12. септембар“ и извршити именовање нових чланова Општинске изборне комисије.

На овој седници одборници ће разматрати и предлог Закључка о усвајању извештаја Радног тела за заштиту и неговање ћирилице општине Бајина Башта о реализованим активностима и уоченим проблемима у спровођењу мера заштите ћирилице.

Дрина Инфо

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена