Обједињена струја дрма мале општине

0 176

Током минулог лета одлуком Владе Србије о статусним променама обједињен је сектор производње угља и енергије. Сва та зависна привредна друштва (наше термоелектране и хидроцентрале) припојена су матичном предузећу ЕПС-у и постала његови огранци.

Међу њима је и привредно друштво “Дринско-лимске хидроелектране“, чије је седиште у Бајиној Башти. Оно је у свом раду надлежно за хидроелектране на Дрини (ХЕ и РХЕ Бајина Башта, Зворник), Увцу и Лиму (Увац, Кокин Брод, Бистрица и Потпећ) те Западној Морави (Овчар и Међувршје). Укупно девет  великих електроенергетских објеката значајних за ЕПС и целу државу.

Та централизација овог система отворила је нека питања на подручју локалних самоуправа где се те електране налазе. Шта ће бити с принадлежностима које су ове општине, нејаког буџета, одавно добијале од “Дринско-лимских хидроелектрана“? Да ли општинске касе, инфраструктура, локална јавна предузећа, програми могу опстати ако те принадлежности буду смањене или укинуте? Већ се и у врховима општина, као што је случај у Бајиној Башти, озбиљно на ту тему размишља.

Поглед са бране ХЕ "Перућац"
Поглед са бране ХЕ „Перућац“

Председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић за наш лист каже да су приходи који су се пре овог припајања радом “Дринско-лимских хидроелектрана“ сливали у општински буџет и издвајали за низ овдашњих активности били значајни. Реч је о порезу на имовину за објекте у саставу тог привредног друштва чију је наплату држава уступила локалним самоуправама, затим плаћању накнада на истицање фирме, комуналних такси за заузеће јавних површина. Поред тих буџетских давања, “Дринско-лимске хидроелектране“ су општинама помагале индиректно кроз донације, помоћи акцијама, локалним јавним предузећима, у градњи путева, инфраструктурних објеката, организовању разних програма и дешавања. Речју, годинама су један од стубова развоја ових малих средина.

  – То су врло озбиљни приходи за буџет, можда око трећине целокупног износа нашег локалног буџета. Општина Бајина Башта, треба то истаћи, је врло пространа (673 км квадратних) и има 1.150 километара путева у својој надлежности, као и 150 километара приватних путева где ми људима помажемо. Ако би се смањиле или укинуле принадлежности од електросистема, функционисање ове општине могло би да буде угрожено. Видећемо шта нас ту после ове статусне промене очекује. За сада, срећом, ништа се према нама озбиљније није променило после припајања “Дринско-лимских хидроелектрана“ ЕПС-у, па се надамо да ће тако и убудуће остати – каже Радомир Филиповић.

Но бојазан Бајинобаштана постоји, будући да је у овој години већ било назнака мањих давања. По речима председника општине, раније се већ прибегло једном смањењу: од прошле до ове године комунална такса, коју су “Дринско-лимске хидроелектране“ плаћале у локални буџет, смањена је значајно, за око десет пута. Само да тако не буде и са другим принадлежностима, истичу овде, свесни да централизација онога што вреди обично запоставља потребе малих средина где се та вредност налази.

“Политика“(објављено 3.10.2015.)

Б.Пејовић

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена