Обележен нови медвед у Националном парку Тара

0 621

У недељу 14. октобра, безбедно је ухваћен, маркиран и пуштен  назад у природу 19. медвед у Националном парку Тара. Реч је о младом медведу старости 3 до 4 године тешком 114 кг, који је добио име Андреј.

Фото: НП Тара
Фото: НП Тара

И овај медвед је маркиран микрочипом и сателитском огрлицом помоћу које ће бити праћено његово кретање у наредне две године. У овом моменту стручњаци српског тима за мониторинг медведа на челу са професором Душком Ћировићем прате кретање два медведа. Са активностима на мониторингу се наставља и у наредном периоду и за лето је планирано хватање следеће две јединке.

Пројекат праћења и заштите мрких медведа од 2006. године спроводи Биолошки факултет из Београда у сарадњи сa Националним парком Тара, Природњачким музејом из Београда и уз подршку надлежних министарстава. Тренутне активности се реализују у оквиру регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“ који имплементира Светски фонд за природу – WWF који финансира СИДА – шведска развојна агенција.

Дванаестогодишње сателитско праћење медведа на Тари, као и праћење помоћу фото-замки, дало је стручњацима Биолошког факултета и НП Тара обиље података за њихову даљу заштиту и опоравак ове популације у Србији.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена