НИКОЛИЋ: Безумници славе дан када су обновили државу која им је остала од Павелића и коју је једино Хитлер признао

0 419

Председник Србије Томислав Николић јуче је на Банстолу, на Фрушкој Гори присуствовао парастосу жртвама акције „Олуја“ и освештању крста будуће цркве брвнаре и том приликом поручио да су Србија и Срби спремни на опрост и помирење али, како је рекао, не зависи све само од нас.

„Наши образи су чисти, а наш хлеб је спреман да оде тамо одакле је долазило камење које су потезали на нас“, рекао је Николић обраћајући се грађанима прогнаним у акцији „Олуја“ прије 20 година из Хрватске, који су своје уточиште нашли у овом викенд насељу на Фрушкој Гори.

Parastos-zrtvama-oluje-750x563

Опростити никада не значи заборавити, али ми смо кроз своју историју умели да се у име неких интереса, који су били свачији само не српски, лако одрекнемо и готово заборавимо своје жртве, рекао је Николић после парастоса који је за жртве „Олује“ служио епископ сремски Василије.

Председник Србије је истакао да се величина и снага једног народа не мери бројем убијених и заувек проераних, слабих и незаштићених и додао да на образима оних који су починили злочине увек „остаје утиснут печат зликовца“.

„Део хрватског народа, онај део који и сада кроји судбину своје државе и одређује њен однос са својим српским народом мора да живи са тим“, рекао је Николић, подсетивши на неизбрисиву слику колоне од 250.000 хрватских грађана српске националности који су, како је рекао, „осим голог живота и породичних фотографија носили још само бескрајну тугу у колони стида оних који их протерују“.

Ваша огњишта, додао је он, „безумници су претворили у огањ, а ваше страдање и патњу славе као своју победу и дан када су обновили државу, која им је остала од Павелића, а била призната једино од Хитлера“.

Парастос жртвама акције „Олуја“ и освештање крста будуће црквице Благе Марије молитвено је предводио владика Василије уз саслужење карловачких свештеника.

Обраћајући се верницима, владика је истакао да ће, како је рекао, на овом парчету земље изнићи црквица „у спомен свих оних који су мучени, убијани и страдали на путу истине и своје слободе, бежећи од непријатеља“.

Владика је рекао да су многобројни Срби прогнани из Хрватске са својих огњишта и од својих светиња и гробаља, нашли своје станиште и огњиште у земљи Србији која је „увек ту као мајка да на своја плећа прими своју децу“.

Епископ Василије је рекао да ће ова црква бити посвећена Благој Марији и свима онима који су своје животе дали на путу спасења и поручио свима нама да се не дијелимо и да живимо сложно и у миру. Владика Василије је рекао да је Николић један од ктитора ове светиње која се гради у насељу Краљев брег недалеко од Чортановаца.

Извор: РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена