На Дрини одржана вежба спасавања са брзих вода

0 252

Кроз пројекат „Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“, који је финансиран средствима Европске уније, представљени су досадашњи резултати и одржана вежба спасавања са брзих вода на Дрини, код Бајине Баште.

Фото: Дрина инфо

На вежби, која траје три дана, учествује 25 спасилаца Горских служби спасавања Србије и Босне и Херцеговине, као и чланови планинарског клуба „Тара“.

„Наши спасиоци добро знају колико је важна брзина и знање када су људи нађу у ванредним ситуацијама, као што су поплаве, земљотреси.. Зато смо почели и кампању подизања свести у ванредним ситуацијама, код грађана у пограничним подручјима. Недавно смо спровели и анкету, и наши резултати показују да грађани знају које су ванредне ситуације, али врло често не знају, када се то и деси, шта треба да раде или кога да позову“, рекао је Марко Чалија, спасилац Горске службе спасавања Србије.

Фото: ПК Тара

Захваљујући овом пројекту планинарски клуб „Тара“ завршио је опремање планинарског дома у Растишту, набавио АТВ возило, као и техничку и спасилачку опрему.

„Ми смо посебну пажњу посветили сарадњи са организацијама из јавног сектора које раде у области управљања ванредним ситуацијама, као и са организацијама цивилног друштва“, рекао је Ненад Лечић, из планинарског клуба Тара.

У пројекту „Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“, учествују и Горске службе спасавања дистрикт Брчко и Сарајево. Аднан Османовић, из Горска служба спасавања дистрикт Брчко рекао је да су они набавили чамац за спасавање и приколицу, које су и коришћене у данашњој вежби спасавања.

Фото: ПК Тара

Џенадин Велаџић из Горска служба спасавања станица Сарајево рекао је да је ова станица набавила квад и санке, и организовала обуку на Бјелашници за турно скијање.

Пројекат „Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ трајаће 21 месец и вредан је 375.712,48 еура. Партнери на пројекту су Горска служба спасавања Србије,

Горске служба спасавања Кантона Сарајево, Горска служба спасавања дистрикт Брчко БиХ и Планинарски клуб Тара.

Дрина инфо портал

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена