Медвед Милош најстарији медвед икада увхваћен на Тари

0 1.087

У среду, 26. јуна, безбедно је ухваћен, обележен и пуштен назад у природу двадести медвед у Националном парку Тара. Реч је о најстаријој јединки која је до сада ухваћена на Тари – медведу старости преко 10 година тешком 201,2 кг, који је добио име Милош.

И овај медвед је маркиран микрочипом и сателитском огрлицом помоћу које ће бити праћено његово кретање у наредне две године. У овом моменту стручњаци српског тима за мониторинг медведа на челу са професором Душком Ћировићем прате кретање 2 медведа. Са активностима на мониторингу се наставља и у наредном периоду и планирано је хватање још једне јединке.

Извор: НП Тара
Извор: НП Тара

Пројекат праћења и заштите мрких медведа од 2006. године спроводи Биолошки факултет из Београда у сарадњи сa Националним парком Тара, Природњачким музејом из Београда и уз подршку надлежних министарстава. Тренутне активности се реализују у оквиру регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“ који имплементира Светски фонд за природу – WWF који финансира СИДА – шведска развојна агенција.

Дванаестогодишње сателитско праћење медведа на Тари и као и праћење помоћу фото-замки, дало је стручњацима Биолошког факултета и НП Тара обиље података за њихову даљу заштиту и опоравак ове популације у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена