ИНТЕРВЈУ: „Душан Силни“ за љубитеље бокса и кик-бокса

0 815

У Бајиној Башти већ неко време функционише још један спортски колектив који се бави борилачким спортовима. Реч је о клубу „Душан Силни“ у коме полазници могу тренирати и бокс и кик-бокс. Секретар клуба Јован Милић у разговору за Дрина Инфо портал говори о настанку клуба, резултатима и плановима за наредни период.

Када је основан Ваш клуб и како сте дошли на идеју за назив клуба?

Клуб је основан пре нешто више од годину дана, тако да смо млад клуб и јединствен на територији наше општине и тек треба да се доказујемо. Назив клуба је дат услед инспирације царем Душаном, за време чије владавине је наша земља заузимала највеће пространство, уздигнута од краљевине у царевину и била надалеко поштована. Такође, називи наше предивне планине Таре и прелепе реке Дрине су већ били резервисани од стране других клубова, тако да нисмо желели да се понављамо а и хтели смо да оставимо свој печат. Сам назив асоцира и  на битку што одговара нашој делатности, јер се у рингу и одвијају мале битке између противника.

Које спортове обухвата Ваш клуб?

Наш клуб је регистрован за делатности бокса који је олимпијска дисциплина од 688. године ПНЕ и кик-бокса, који још увек није сврстан у олимпијске спортове иако је подједнако популаран као и бокс и комбинација је удараца из бокса и каратеа, па му то даје на занимљивости.

Ко Вам води тренинге, где и када се одржавају?

Тренинге води некадашњи вишеструки аматерски првак Србије у боксу и кик-боксу у тешкој категорији Жељко Тодоровић-Тода. Смештени смо у складно опремљеној сали у згради „Развоја“ у улици Рајка Тадића. Тренинзи се одржавају од 19 часова сваког радног дана, а могући су и јутарњи тренинзи у договору са тренером. Осим за такмичаре тренинзи су прилагођени и за спортисте рекреативце који желе да се озбиљније посвете својим физичким активностима и способностима.

toda andjela

Да ли сте до сада имали нека такмичења?

Недавно смо примљени у Кик-бокс савез Србије, Спортски Савез општине Бајина Башта, а ускоро очекујемо и пријем у Бокс савез Србије. Због финансијских потешкоћа у протеклих годину дана нисмо имали могућности за озбиљнију припрему такмичара као и за учешће у такмичењима. 06.06.2015. смо учествовали у аматерском првенству у Кик-боксу у Прокупљу, на коме је наша јуниорка Анђела Глигић дебитовала и освојила бронзану медаљу.

Колико имате вежбача?

Број вежбача варира из месеца у месец, некада је било преко 30 вежбача, а сада нешто више од десет. На то утиче више фактора, али свакако највише утиче учешће на такмичењима. Зато је врло важно имати борце који „вуку“ клуб, јер се људи брзо засите од једноличности, а такмичења дају динамику сваком клубу. Уз то доста људи има аверзију сматрајући да је то некакав дивљачки спорт и да ту долазе људи који желе да повређују једни друге. Гледајући са становишта некадашњег бокса, бокс каквог данас познајемо је дечачка игра јер се на надметањима до 1889. године нису носиле рукавице нити било какви штитници, где је последњи шампион је био Американац Џон Саливен.

Како се сналазите за финансијска средства?

За сада функционишемо са сопственим средствима која обезбеђују чланови управе клуба, што наравно није довољно да би клуб нормално функционисао. Да би имали више учешћа на такмичењима што и јесте основа сваког појединачног а и колективног спорта, јер такмичења доприносе да се клуб развије у правом смеру, потребна су нам додатна средства тако да је свака помоћ добродошла.

Какви су планови за наредни период?

Планови за будућност су да наставимо са припремама такмичара за јесења надметања, да ојачамо клуб, да финансијски „станемо на ноге“, наставимо са пријемом нових чланова у клуб и промоцијом ове „племените вештине“.

Дрина Инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена