Дринска регата – уживање, забава и представа на води 29. пут

0 563

На Дрини, код Бајине Баште, одржана је 29. Дринска регата, најмасовнија и најстарија манифестација те врсте на реци. Организује се у част дринским сплаварима, одважним горштацима који су кротили реку и сплавове од трупаца спуштали низводно ради продаје грађе. Ове године, низ реку је пловило више од 1.500 сплавова и чамаца, са између 15.000 и 20.000 путника.

Уживање, забава и представа на води, за сопствено, али и задовољство публике на обалама. Јер једнако су уживали и они који веслају, које носи матица и они који посматрају овај јединствени призор на реци, који се готово три деценије одиграва у последњој седмици јула.

„Дошли смо на регату и гледамо са обале, код пријатеља. Овако нешто ја нисам видела у Аустралији, живим тамо 49 година, ово сам само овде видела“, каже Анђелка Бугарски.

Регаташи нису случајно окупљени љубитељи Дрине. Овај дан се припрема, организује, међу пријатељима, родбином и колегама.

„Ово је једна идеја да људи изађу из производних хала и канцеларија и мало осете дражи ове најлепше реке на свету. И то је на сплаву оригиналном, како су некада сплавари овуда сплаварили“, објашњава Перица Гогић, председник синдиката Импол-Севала.

Милан Ђурић из Туристичке организације „Тара-Дрина“ истиче да су, ове године, сплавари дошли из многих крајева света: „Из региона, из Даблина су дошли, из Аустрије, из Швеске, имамо госте који су дошли из Чешке, направили сплав, имамо ту и председника Удружења сплавара Европе“.

Великим спустом од Перућца до Рогачице, дугим 25 километара, четвородневна бајнобаштанска манифестација ушла је у своју завршницу.

Уз Башта базар, концерте, представе, она је најважнији туристички догађај сезоне.

Њен учинак илуструју и попуњени смештајни капацитети, али и цене изнајмљивања гумених чамаца, које нису биле мање од неколико стотина евра на дан.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена