Договорено хитно чишћење Потпећког језера

0 634

На иницијативу министарке заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирене Вујовић одржан је састанак поводом решавања проблема нагомиланог комуналног отпада у Потпећком језеру, који су претходних дана нанели буични потоци преко притока реке Лим.

Фото: Влада Србије

Вујовић је у Палати Србија, на састанку са државним секретаром Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељком Радошевићем, директорком Републичке дирекције за воде Наташом Милић, директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем и директором ЈП „Електропривреда Србије“ Милорадом Грчићем, указала на хитност решавања проблема и упозорила на то да велика количина смећа које заврши у рекама озбиљно угрожава животну средину.

Знамо да овај проблем датира од раније, да имамо и много дивљих депонија у близини реке и да је у циљу дугорочнијег решавања проблема плутајућег отпада на Лиму и Дрини потребна сарадња са надлежним министарствима из суседних држава, којима смо већ упутили позив, указала је министарка.

У овом тренутку је најважније да се уклони комунални отпад који се таложи у Потпећком језеру и зато позивам све јединице локалне самоуправе из овог дела Србије да се максимално укључе у акцију чишћења која ће бити започета наредних дана, а ми ћемо наставити да им помажемо у решавању проблема са сметлиштима и дивљим депонијама, поручила је Вујовић.

На данашњем састанку постигнут је договор о хитној интервенцији и чишћењу Потпећког језера, а акцију ће спровести ЈВП „Србијаводе“ и ЕПС.

Поред чамаца и механизације, потребно је обезбедити и више стотина камиона за транспорт отпада, који ће се одвозити на депонију „Дубоко“ у Ужицу. На састанку је најављено и да ће ЈП „Електропривреда Србије“, у сарадњи са предузећем из Босне и Херцеговине, хитно започети уклањање отпада на брани у Вишеграду.

Састанку у Палати Србија присуствовали су и државни секретари Министарства заштите животне средине Јелена Танасковић и Александар Дујановић, наводи се у саопштењу овог министарства.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена