Дан особа са аутизмом

0 14

Aktiv defektologaНеформална група Актив дефектолога реализује пројектни план Трагом једнаких могућности, а у оквиру пројекта Подршка грађанском активизму у заједници који финансира Влада Уједињеног Краљевства а који спроводи British Council и Траг фондација.

Сваке године на овај дан закључак је исти а то је да особе са аутизмом нису довољно видљиве и укључене у друштво. Нетолеранција средине, страх од непознатог, неразвијене социјалне услуге само су неки од проблема са којима се суочавају ове особе.

Пројекат и све активности које су планиране пројектом имале су за циљ социјалну инклузију особа са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом у локалној заједници. Првобитно је планирано да се у оквиру пројекта, Дан особа са аутизмом одржи 2. априла, међутим с обзиром на пандемију која је изазвана корона вирусом, овај догађај је померен за крај јула и он је уједно представљао завршну активност овог пројекта. Током два дана, 23. и 24.јула, у просторијама дневног боравка организована је ова активност уз поштовање свих прописаних мера заштите.

110320105_2416996001930813_1124398824901279948_n

На овај догађај позвани су донатори и сви досадашњи актери који су на било који начин били укључени у овај пројекат: представници локалне самоуправе, представници локалних институција, представници Канцеларије за младе, волонтери, извиђачи, планинари, представници вртића, ЈКП 12. септембар, Националног парка као и многи други. При доласку, координатор дневног боравка је заједно са стручним радницима запосленим у овој установи упознао госте са неким од радова корисника те установе као што су украсне свеће, магнети и честитке. Након тога, гости су имали прилику да одгледају кратак филм на тему Ја имам аутизам – буди добар према мојој мами који је снимљен у оквиру овог пројекта а који представља животну причу једне породице која за члана има особу са аутизмом. На делу дворишне позиде, гости су заједно са корисницима дневног боравка оставили отисак шаке као симбол заједништва.

115505279_2416996061930807_879968788825407029_n

Свим присутним гостима су на крају уручене захвалнице. Све активности које су планиране пројектом уродиле су плодом јер су сви гости, својим учешћем и посетама, препознали потребе наших корисника.

Изречени ставови не морају нужно одражавати званичну политику Владе Уједињеног Краљевства.

SR RGB - za web

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена