ДАН ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА: Богат програм у успомену на указ кнеза Александра

0 844

Бајина Башта данас прославља Дан општине у успомену на 12. јул по старом односно 25. јул по новом календару 1858. године. Тог дана је тадашњи кнез Србије и син вожда Карађорђа Александар донео указ којим се Бајина Башта проглашава за варошицу. Тиме је Бајина Башта као насеље које је предњачило у друштвеном и економском развоју и формално постала седиште среза Рачанског.

Knez_aleksandar_karadjordjevic

Проглашење за варошицу није дуго трајало и нови кнез Србије Михаило Обреновић је поништио донети указ да би његов наследник на трону кнез Милан Бајиној Башти 1872. коначно доделио звање варошице. Тако Бајина Башта данас прославља први датум проглашења варошице док се на званичном амблему општине и даље налази 1872. као година враћања тог статуса а главна улица у Бајиној Башти носи име кнеза Милана Обреновића. Надамо се да ће се у догледној будућности исправити ова нелогичност као и да ће Бајина Башта коначно добити прави грб у складу са хералдичким правилима и годином на грбу која је у складу са датумом Дана општине.

Општина Бајина Башта и Установа Култура су поводом прославе за данас и сутра припремили обиље занимљивог културно-уметничког програма као и велики број других активности. За вечерас је предвиђен карневал на главној улици и тргу а затим отварање реновираног Културног центра и концерт бенда „Old Hat“.

Program Dana opstine

За сутра је предвиђено отварање нове зграде Црвеног Крста а од 11 часова је свечана Седница скупштине општине Бајина Башта. Седници ће између осталих присуствовати и Зорана Михајловић, потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Министарка ће се после седнице упутити на Тару где ће свечано бити отворена асфалтирана деоница пута на Калуђерским барама. У вечерњим часовима у Лугу нас очекује концерт Амадеус бенда.

Дрина Инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена