КАРАТЕ: Срби први у генералном пласману на Балканском првенству

0 896

Протеклог викенда у Дубровнику је одржано 19. карате првенство Балкана на којем је наступило чак 843 такмичара из 11 земаља. Најбољи каратисти из Србијe, БИХ, Македонијe, Турскe, Бугарскe, Словенијe, Албанијe, Румуније, Kипрa, Црнe Горe и Хрватске такмичили су се у граду на Јадрану од 29. новембра до 2. децембра. Првенство је одржано за узраст кадета, јуниора и млађих сениора у катама и борбама.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

Репрезентација Србије заузела је прво место у генералном пласману са 14 златних, 5 сребрних и 17 бронзаних медаља. Под српском тробојком на овом првенству такмичило се око 140 такмичара у свим категоријама и у борбама и у катама.Пропозиције Балканског првенства су такве да свака земља може по категорији пријавити максимално 4 такмичара.

Тренер репрезентације Србије на овом првенству био је тренер КК „Омладинац“ из Бајине Баште Миленко Ордагић, а репрезентативни кимоно носили су и такмичари у борбама из овог клуба Јован Његић, Огњен Печеница, Стефан Даниловић и Немања Даниловић.

47316950_10215055704660332_8270043353324716032_n
Тренер Ордагић са репрезентативцима из Омладинца Фото: Дрина Инфо

Огњен Печеница и браћа Даниловић нису успели да се домогну медаља али су одрадили неколико изузетних борби.

Јован Његић је са екипом млађих сениора освојио златну медаљу. Срби су прво савладали Турску где је Јован имао изузетан допринос победи, затим је побеђена Македонија и у финалу репрезентација домаћина Хрватске.

Фото: Дрина Инфо
Екипа млађих сениора на победничком постољу Фото: Дрина Инфо

Тренер српске репрезентације и тренер КК „Омладинац“, Миленко Ордагић, каже за Дрина Инфо да је веома задовољан наступом свих такмичара Србије као и чланова репрезентације из Омладинца.

– Ово је за све њих једно велико искуство. На првенству је приказан доста квалитетан карате и што је посебно важно није било никаквих озбиљнијих повреда. Искористио бих ову прилику и да похвалим руководство Карате федерације Србије на челу са председником Славољубом Пипером, који су нам заиста омогућили одличне услове за припреме  и учешће на овом важном такмичењу. – каже Ордагић.

Фото: Дрина Инфо
Његић са тренером Ордагићем Фото: Дрина Инфо

Први дан су се такмичиле девојке које су стварно блистале и узеле осам златних медаља у борбама. Други дан су наступали момци у појединачним такмичењима где нису били тако успешни па су имали само два финала и неколико бронзаних медаља. Трећи дан су била екипна такмичења и ту је репрезентација Србије показала свој квалитет. Млађи сениори и јуниори су постали прваци Балкана, млађе сениорке и јуниорке су освојиле бронзу док су кадети заузели друго место.

– Ово такмичење је било својеврстан филтер за предстојеће Европско првенство које је у фебруару следеће године, а припреме репрезентације почињу већ 21. децембра на Тари.    – најављује будуће активности Миленко Ордагић

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена