ЋИРИЛИЧНА БАШТИНА: Отварање изложбе „Башта ћирилице“

0 722

У оквиру манифестације „Ћирилична баштина“ вечерас ће у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти бити отворена изложба „Башта ћирилице“ аутора Лазара Димитројевића и Немање Драгојловића.  Свечано отварање манифестације „Ћирилична баштина“ је у 19 часова а затим ће бити отворена и ова веома занимљива изложба. На изложби ће бити представљено преко 20 типографски писама. Изложба садржи и дигиталне графике са мотивационим порукама.

Фото: Промо
Фото: Промо

„Развојем технологије, еволуира и културолошко наслеђе као што су језик и писмо. На том пољу латинично писмо, услед све масовније примене као и економске надмоћи земаља у којима се латиница неприкосновено користи, помера стандарде технолошке и естетске еволуције. Из тог разлога, креирањем и афирмисањем ћириличног писма, аутори изложбе на специфичан начин саопштавају о уметности, и то не само садржајем свог ликовног језика, већ и самоим обликом слова. Аутори Немања Драгојловић и Лазар Димитријевић, веома агилно препознају и прате захтеве напоменутих модерних трендова, уз потврду великог броја корисника ових ћириличних фонтова.“

(Из текста каталога изложбе „Башта ћирилице“, аутор Александра Димитријевић, МА, историчарка уметности)

ЛАЗАР ДИМИТРИЈЕВИЋ

Рођен 1981. године у Бајиној Башти. Дипломирао на Филилошко-уметничком факултету у Крагујевцу 2008. године на Катедри за графички дизајн. Од 2008. до 2013. године је уметнички директор Dizajn studija BOX. Од 2008. ради на на Филилошко-уметничком факултету у Крагујевцу, где од 2014. године као доцент држи наставу на предметима Калиграфија и Типографија. Аутор је преко 40 типографских писама и учесник на преко 40 групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитник је међународних признања, а неки од његових признања публиковани су од стране реномираних издавача као што су Backport, ZEIX и Design House. Члан је УЛУПУДУС-а од 2010. године. Посвећен је писму и калиграфији, живи и ради у Крагујевцу.

НЕМАЊА ДРАГОЈЛОВИЋ

Рођен 1983. године. Дипломирао на Филилошко-уметничком факултету у Крагујевцу 2008. године на одсеку Примењена уметност, смер Графички дизајн. Након скоро деценије проведене у адвертајзингу на позицији арт директора и рада за бројне домаће и иностране клијенте, 2014. године је изабран у звање доцента на Филилошко-уметничком факултету. Тренутно држи наставу на основним и мастер академским студијама. Живи у Београду.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена