БАЈИНА БАШТА: Подела заштитних рамова за тракторе

0 615

Комисија за безбедност саобраћаја општине Бајина Башта, у оквиру акције за повећање безбедности тракториста,  поделиће 10 заштитних рамова за тракторе, власницима трактора који немају кабину или заштитне рамове. Рамови за тракторе одговарају за моделе IMT 533, 539, 540, 542, 549 и 558. Сви заинтересовани власници трактора за добијање заштитних рамова могу се пријавити на шалтеру општине Бајина Башта до 15.09.2021. године.

Фото: Дрина Инфо

Услови за добијање заштитних рамова:

  • Да власник трактора живи на територији општине Бајина Башта ( доказ лична карта ),
  • Да поседује један од модела трактора IMT 533, 539, 540, 542, 549 и 558, регистрован на теритирији општине Бајина Башта, без кабине или заштитног рама ( доказ: слика са видљивом регистарском ознаком ),
  • Да поседује саобраћајну дозволу трактора и важећи технички преглед. ( Доказ: саобраћајна дозвола и регистрациони лист )

О месту и датуму поделе заштитних рамова накнадно ће бити обавештени.

 

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, од 2001. године од укупно погинулих 46 лица у саобраћајним несрећама на територији општине Бајина Башта 15 лица је погинуло у у саобраћајним несрећама у којима је учествовао трактор, што чини неких 32 %. У последњих шест година  ( од 2015. до краја 2020. године ) од укупно  13 погинулих лица у саобраћајним несрећама на територији општине Бајина Башта, 7 лица су били трактористи. Дакле 54% погинулих лица на територији општине Бајина Башта чине управо трактористи. %. У задње три године ( 2018-2020 ) од укупно 10 погинулих  лица у саобраћајним несрећама 6 лица је погинуло у саобраћајним несрећама у којима је учествовао трактор ( 60% ). Просек погинулих тракториста од укупног броја погинулих лицу у саобраћају у Републици Србији износи око 5 %. По напред наведеним податцима општина Бајина Башта је убедљиво најгора у Србији.

Имајући у виду све наведено Комисија за безбедност саобраћаја општине Бајина Башта је предложила низ мера како би се ови негативни податци барем делимично ублажили. Неке од тих мера су набавка  заштитних рамова за тракторе, ротација и табли за означавање спорих возила као и одржавање едукације за трактористе од стране Агенције за безбедност саобраћаја. Такође једна од препоручених мера је и појачана контрола тракториста у саобраћају од стране саобраћајне полиције како у насељеним местима тако и на сеоским путевима. Такође подсећамо да трактори који учествују у саобраћају на јавним путевима морају да имају обављен технички преглед.

Молимо све трактористе да у циљу своје безбедности и безбедности своје породице редовно врше техничке прегледе, да обрате пажњу на услове пута и конфигурацију терена као и да не управљају трактором под дејством алкохола и као и да не управљају трактором пре стицања права на управљање тракторима односно без дозволе.

 

Комисија за безбедност саобраћаја

Милорад Цвијовић

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена