БАЈИНА БАШТА: Почиње „Башта Фест“

0 284

Интернационални фестивал кратког играног филма „Башта фест“ одржаће се, ове године по други пут, у Бајиној Башти од 2. до 5. јула. „Башта фест“ је значајан и за децентрализацију културе, док истовремено скреће пажњу на кратки филм, те на младе домаће и стране ауторе.

Покренут је од стране младих глумаца Јована Јелисавчића и Маје Шуше, а ставља акценат на филмове са аутентичним и квалитетним глумачким остварењима, као и на занимљив рад редитеља са глумцима.

Basta Fest

Од пристиглих 500 филмова, селектор Огњен Главонић, редитељ из Србије, одабрао је 25 филмова из 13 земаља (Француска, Парагвај, Бразил, Исланд, Италија, Хрватска, Црна Гора, Румунија, Холандија, Шпанија, Пољска, Словенија, Тунис), као и 10 домаћих остварења.

Све програмске целине одвијају се на отвореном – пројекције у парку „Борићи“, а музички програм (журке и концерти) на обали реке Дрине. Ове године фестивал ће бити затворен пројекцијом награђиваног домаћег остварења „Ничије дете“ на понтонима на језеру Перућац.

Музички програм на плажи Рача биће разноврстан. Наступиће „The Bestbeat (The Beatles tribute band)“ , „BEGEFANK“ представља ди-џеј „BKO“, „Jung B“, „Fabrizio Sotti“, „Ничим изазван“, „Чола вече“, „Фирма Селекта“, ди-џеј „Iron“ , „Dada Selectah“, „Zeppelin“, „Канда, Коџа и Небојша“,“Phillie P & Subotić“.

Награде на Башта фесту се додељују за најбољи филм у целини (Златна имагинација), најбољу режију (Златна индикација), мушку и женску улогу (Златна интерпретација), као и најбољи сценарио (Златна инспирација).

Осим тога, жири младих сачињен од средњошколаца из Бајине Баште доделиће своју награду за најбољи филм. У овогодишњем жирију биће: Невио Марасовић, редитељ из Загреба, Луна Зимић Мијовић, глумица из Сарајева, и Никола Љуца, редитељ из Београда.

Фестивалу ће претходити две радионице за основце из Бајине Баште: „Укратко, кратки филм“ коју ће држати сценаристкиња Маша Сеничић и редитељ Рашко Миљковић, као и „Кутија – паковање маште“ чији је координатор костимографкиња Даринка Михајловић. Дечији кратки филм „Одбегли“ направљен на радионици биће приказан на затварању фестивала.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена