БАЈИНА БАШТА: Буџет за 2019. годину преко милијарду динара

0 476

Последњег дана 2018. године одржана је 15. седница Скупштине општине Бајина Башта на којој је усвојен буџет Општине Бајина Башта за 2019. годину. Поред буџета усвојени су и планови и програми више јавних предузећа и установа као и низ одлука о организацији Општинске управе, о комуналним таксама и о манифестацијама на територији Бајине Баште. Одборници опозиције напустили седницу пре усвајања буџета.

Општина Бајина Башта насловна

На самом почетку седнице одборници Владе Радовановић (ДС) и Мирослав Лукић (Двери) имали су примедбу на то што је седница на којој се усваја буџет и више важних докумената заказана за последњи дан године. Након тога сви опозициони одборници осим оних који припадају групи независних одборника су напустили седницу.

После дискусије већег броја одборника скупштинска већина је са 35 гласова за усвојила предлог буџета за 2019. годину којим се предвиђају приходи од 1.014.425.000,00 динара.  Председник општине, Радомир Филиповић, је нагласио да ће најважнија ствар у 2019. години бити почетак реализације реконструкције градског трга. У буџету су предвиђена средства за пројекат, а на основу тога  ће се конкурисати за средства пред Министарством привреде. Поред изградње већег броја улица за 2019. годину предвиђено је да се ради и реконструкција тротоара на неким од најважнијих саобраћајница у граду у Светосавској улици и улици Вука Караџића. Улице које ће се радити су Карађорђева, Исидоре Секулић, Николе Тесле, Његошева…

Филиповић је изјавио да ће током 2019. године бити урађена комплетна расвета у граду преласком на ЛЕД расвету. У овај процес се ушло у 2018. години али су због жалби током тендерског поступка радови морали бити одложени за 2019. годину. Председник општине је такође нагласио и да су у прошлој години практично санирани сви дугови и да Бајина Башта више није задужена општина.

Одборник Зоран Раковић се током расправе о буџету интересовао и за средства опредељена за буџетски фонд који је Скупштина општине Бајина Башта основала за лечење деце и подстицај рађању. Председник општине је навео да су у буџету предвиђена средства за то, а да још увек нема упита по том основу.

Одборник Зоран Раковић
Одборник Зоран Раковић

Планови јавних предузећа и установа су усвојени без пуно расправе али је План и програм регионалне депоније Дубоко изазвао опширну анализу. Испред Општинског већа Бајине Баште већник за спорт и екологију Ненад Лечић изнео је већи број примедби које се односе пре свега на третирање селектованог отпада из Бајине Баште. Општина Бајина Башта као једна од првих у Србији по селекцији отпада нема адекватан третман у оквиру Регионалне депоније Дубоко. Остале општине у региону селекцију отпада, што је законска обавеза, врше у много мањој мери и чак постоји бојазан да ће овај напредак Бајине Баште у селекцији отпада имати за последицу само већа плаћања према регионалној депонији што је апсурдно. Председник општине и заменик председника, Петар Петровић, такође су нагласили чињеницу да постоји опасност и да животни век регионалне депоније буде много краћи јер друге општине не врше селекцију отпада у потребној мери и убрзано се заузима место на депонији а Бајина Башта нема бенефите од успешности у аспекту селекције отпада. Скупштина је усвојила план и програм ЈКП „Дубоко“али уз упућивање дописа са списком свих примедби на функционисање овог регионалног предузећа.

Нанад Лечић
Већник Нанад Лечић

Одборници су без расправе усвојили статуте Туристичке организације „Тара-Дрина“ и Предшколске установе „Невен“.

У оквиру одборничких питања одборник Синиша Спасојевић је покренуо питање о изградњу малих хидроелектрана на територији општине Бајина Башта и о статусу хотела „Језеру“ у Перућцу. Он је од председника општине и Општинске управе тражио пресек стања што се тиче могућности изградње малих хидроелектрана, колико је плановима предвиђено локација, да ли су дате дозволе за одређене локације и у којој фази су тренутно ти поступци. Како је навео циљ је да се на време реагује и спречи нарушавање животне средине, а не да као у неким другим деловима Србије реагујемо тек кад почне изградња тих објеката.

Што се тиче хотела „Језеро“, Спасојевић је имајући у виду значај овог објекта за туризам и чињеницу да у њему више не бораве припадници жандармерије поставио питање председнику општине да ли је Општина Бајина Башта иницирала код Елeктропривреде Србије да се овај хотел поново стави у функцију туризма и докле се стигло са тим поступком.

По завршетку седнице у Скупштини општине Бајина Башта је уприличен коктел.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена