АРИЉЕ: Промовисана ракија малиновача

0 490

Скупштина општине Ариље организовала је промоцију малиноваче, направљене по новом технолошком поступку за производњу ракије од малине.

Промоција је организована заједно са Иновационим центром Технолошко-Металуршког факултета из Београда и Институтом за воћарство из Чачка у Ариљу. „У технолошком поступку справљања малиноваче осим свеже, коришћена је и замрзнута малина будући да је сировина за производњу доступна током целе године. Том приликом сачуване су најважније карактеристике „црвеног злата“, а оно сто следи су разговори о комерцијалној производњи“, рекао је данас Тањугу др Радосав Церовић са београског ИЦ ТМФ.

Malina

Према његовим речима, Институт за воћарство у Чачку и Иновациони центар Технолошко-Металуршког факултета могу одређене количине да ставе у промет. Он је додао да производња малиноваче није захтевна, а да је веома погодна због сировине, док би јој цена била око 10 евра за 0,7 литара. Малиновача је, оцењује Церовић, и велика извозна шанса Србије.

Председник општине Ариље, Зоран Тодоровић, истакао је да му је велика част што је малиновача представљена у престоници српског малинарства. „Она би требало да буде погон и сматрам да ће наши воћари препознати своју шансу за приход“, рекао је он Тањугу додајући да су површине под малином у ариљском крају негде око 2.000 хектара.

Др Александар Лепосавић из чачанског Института за воћарство каже да је у Ариљу „покренута прича“ о новим производима од малине, од којих се веома мали број пласира на светско тржиште. „Захваљујући иновацији и новом технолошком поступку малиновача произведена у оквиру последњег иновационог пројекта скоро да нема мана. У плану је освајање домаћег и светског тржишта, а за релативно кратко време се очекује добар пласман“, оценио је Лепосавић у изјави за Тањуг. Он је навео да је урађена анализа тржишта, оцењена конкуренција у Институту и ИЦ ТМФ, из чега је закључено да производњу Малиноваче треба увећати.

Иако је Србија дугогодишњи лидер у призводњи малине и по количини, и по квалитету, српско „црвено злато“, нема препознатљивост код крајњих купаца јер се у нашој земљи пакује у амбалажу купаца и продаје се као немачка, енглеска, јапанска и слично. Помоћник министра просвете задужен за међународну сарадњу Виктор Недовић поручио је да, између осталог, подршку треба пружити малим произвођачима овог воћа, али и МСП.

Према речима професора Бранка Бугарског из Министарства просвете ова презентација је финале напора министарства да се и промовишу и финансирају иновациони пројекти и најбоље идеје у области технолошског развоја. „Овај подухват има све елементе за квалитетан производ. Томе је претходило озбиљно истраживање, техно-економска студија, у посао су били укључени обучени инжењери, а оно што је најважније је како све то направити на већем индустријском нивоу“, закључио је Бугарски.

Председник Скупштине општине Ариље Светислав Петровић је рекао да се на тој територији производи и преради око пет одсто светске и 20 одсто укупне производње „црвеног злата“ у Србији. „За овдашње пољопривредне произвођаче малина је питање свих питања. Само ова врста воћа учествује у укупном друштвеном производу општине са преко 50 одсто. У том контексту ценимо резултат пројекта „Развој новог технолошког поступка за производњу ракије од малине“, рекао је Петровић Тањугу.

Од свих присутних установа очекујемо креирање више нових производа од овог воћа, а од ресорног министарства и државе у целини да за науку издваја много више новца, јер она услов свих услова привредног и укупног друштвеног развоја сваке државе, закључио је Петровић.

Подршку овој презентацији су пружили Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Привредна коморе Србије.

Извор: Вечерње Новости

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена