Здравствене установе збрињавају само хитне случајеве

Mинистар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је данас да се у нашој земљи одлажу све операције које нису хитне, а здравствене установе примаће само хитне случајеве.

Лончар је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) прецизирао да ће се операције радити само код животно угрожених пацијената, а онколошки болесници који су на зрачној и хемиотерапији настављају лечење по плану јер спадају у поменуту групу.

Влада је, како је објаснио, донела одлуку о томе да хронични болесници могу терапију подићи у апотекама и ако им је истекао електронски рецепт како не би морали да иду у домове здравља, праве гужву у чекаоницама и ризикују да се вирус прошири.

Он је навео да од укупно 55 пацијената заражених новим коронавирусом, двоје који се лече у Новом Саду су на респираторима, а остали су доброг општег стања.

Тренутно, како је предочио, пацијенти се лече на инфективним клиникама у Београду, Новом Саду, Нишу и Панчеву, а направљен је и прецизан план које ће још установе примати заражене пацијенте, уколико се попуне капацитети ових инфективних клиника.

Према његовим речима, уколико дође до таквог развоја ситуације план је да те пацијенте примају КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, КБЦ Земун, бивша хирургија у Нишу, болница за плућне болести у Новом Саду, као и још неке болнице у земљи.

Министар је поручио да заштитне опреме има довољно за све здравствене раднике, а биће уведене и три нове телефонске линије за психолошку подршку људима, које ће радити 24 часа.

Студенти волонтери од данас се укључују да помогну и биће распоређени по заводима за јавно здравље. Они ће се јављати на телефоне, али и звати да проверавају да ли се поштује мера изолације, прецизирао је Лончар.

Он је апеловао на грађане да одложе све сусрете које су заказали ових дана, уз поруку да ситуација мора озбиљно да се схвати.

Comments (0)
Add Comment