PICK ONE LEAVE NONE за чистије планинарске стазе

Планинарски клуб Тара из Бајине Баште је за својих 12 година постојања, поред успеха у рекреативном планинарству и такмичарским дисциплинима успео да се профилише и као изузетно активна организација када је у питању реализација пројеката из области спорта, заштите животне средине, спасилаштва и других активности уско везаних за планинарство.
Актуелни пројекат PICK ONE LEAVE NONE се реализује од 2022. године у партнерству са ХПД Горшчица из Загреба, ПД Мајевица из Сребреника, ПK Азот из Велеса, Националним парком Тара из Бајине Баште и Регионалном развојном агенцијом Златибор из Ужица.

Фото: ПК Тара

– Назив пројекта, на једноставан начин, објашњава идеју којом смо се водили, а уједно је и порука коју желимо да пошаљемо нашој планинарској заједници – покупи један, не остави ни један. Идеја да се један веома једноставан принцип тестира и промовише кроз пројекат је резултат сарадње са партнерима на претходним пројектима, а пре свих са LEAVE NO TRACE  из Републике Ирске. Уједно смо хтели да промовишемо активне чланове планинарске заједнице као део одрживог решења, бар када су наше планинарске стазе у питању – каже Ненад Лечић, координатор пројекта.

Фото: ПК Тара

У претходном периоду вршена је упоредна анализа података о количинама различитих врста отпада на планинарским стазама пре и после промоције и примене PICK ONE LEAVE NONE принципа. Експериментална подручја су постављена на различитим стазама планина Тара, Медведница, Мајевица и Јакупица, а поједностављени резултат недвосмислено говори да се, за нешто мање од годину дана примене, количина чврстог отпада просечно смањила за 19%.
– Резултати су показали да принцип функционише. Наравно, постоје значајне разлике у зависности од тога ко су све корисници саме стазе. На теже доступним деловима, резултати су бољи, иако су и полазне количине биле релативно мале, што говори да су планинари еколошки освешћена група. На деловима којима се уобичајено креће локално становништво и „обични“ туристи ефекат је видно слабији, па би требало учинити додатни напор како би се и ова популација усмерила ка промени лоших навика – наводи Милош Радојевић, главни аналитичар на пројекту.
Учесници пројекта који су се бавили бројањем отпада на терену су и пре саме анализе приметили да су од свог отпада најбројнији опушци, те да их има и на местима где уобичајено одмарају и сами планинари.

Фото: ПК Тара

– Није било тешко приметити да се бројке чикова (опушака) не смањују, што указује да су људи углавном гадљиви на ову врсту отпада, те да ће углавном бирати да уклоне нешто чистије и крупније са стазе. Погрешно се верује да ће се чикови брзо разградити. Они остају видљиви у природи и преко 10 година, а затим се, скоро у целости претварају у микропластику. Мала метална кутијица од бомбоница је супер решење за нас планинаре-пушаче, јер не задржава лоше мирисе – уз осмех истиче Загрепчанка Ивана Ћорић, вадећи из џепа своју шарену „шкрињицу“.
У преосталих пар месеци пројектни тим ће се бавити, пре свега, промоцијом пројекта, а једна од најважнијих циљних група су свакако планински водичи, који својим ауторитетом и личним примером могу лако допринети да ова једноставна и ефикасна навика заживи међу планинарима Балкана.

Фото: ПК Тара

Пројекат PICK ONE LEAVE NONE се спроводи уз финансијску подршку Европске уније кроз Ерасмус+ Спорт програм. Више детаља о пројекту можете пронаћи на pickoneleavenone.eu.

Comments (1)
Add Comment
  • Јован Јоца Мандић

    Моја „најлепша жеља ће бити исписана ћирилицом“јер се у мојој родној Б,Башти , БАШТИНИ ЋИРИЛИЦА и зашто не тим наједностивнијом азбуком на свету коју нам је ТВОРАЦ подарио а ВУК сачинио у којој свако слово има свој глас и знак,не назовемо ЕКО-АКЦИЈУ већ PICK ONE LEAVE NONE.Једино ако је ХИЛ дао новац и започео акцију разумем јер он својим новцем и утицајем далеко више трује и загађује земљу,воду,ваздух ,привреду . . . а зашто би културу и наш језик оставио