Основни подаци

Бајина Башта  је магични градић са око 14 000 становника који лежи у подножју планинске лепотице Тарe и у загрљају најлепше српске реке Дрине. Као центар овог, природним и културним атракцијама богатог региона, Бајина Башта се може подичити изванредним могућностима за пријатан и садржајан одмор који обухвата све од планинарења, кањонинга, регата па до пливања, риболова, скијања и великог броја културно – историјских садржаја које треба видети. Све наведено је уклопљено у природу која на сваком кораку даје посебан тон доживљају Бајине Баште. Као нешто по чему се тренутно посебно препознаје Бајина Башта морамо издвојити кућицу на Дрини и Дринску регату.

Бајина Башта је смештена испод обронака планине Таре на 43.57′ северне географске ширине и 19.33′ источне географске дужине, на надморској висини од 257m. Просечна годишња количина падавина је 700-800 mm. Клима је умерено континентална, са повећаном влажности ваздуха после изградње вештачких језера у Перућцу и у Заовинама.

Илустрована мапа Бајине Баште

Повезана је асфалтним путевима преко превоја Кадињача (880 м) са Ужицем у дужини од 40 км, који је  средиште Златиборског округа, преко превоја Дебело брдо (1090 м) са Ваљевом у дужино од 66 км, и даље са Београдом који је удаљен  170 км од Бајине Баште. Долином Дрине Бајина Башта је повезана са Љубовијом, Лозницом и Шапцом.