АРАНЂЕЛОВДАН: Сабор Светог архангела Михаила

Српска православна црква и верници прослављају данас Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан. Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увек се обележава 21. новембра по новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла. Овај дан установљен је као празник Арханђела Михаила у време Силвестера I Римског  и Патријарха Александра Александријског .

Свети архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мерећи им добра и зла дела, слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Аранђеловдан се прославља исто као и све друге Крсне славе, припремом славског колача, кољива и вина, и освештањем које обавља свештенство Цркве. У народу постоји погрешна традиција да славари не спремају жито (кољиво) за Аранђеловдан, јер кажу да је Арханђел Михаило „живи светац“. Не постоје „мртви свеци“. Сви светитељи су живи, јер у Богу нико не може бити мртав, пошто је Бог – Бог живих а не мртвих. Поред тога, жито представља жртву Богу, и невезано за светитеља, спрема се за све Крсне славе, без изнимке и разлике. Исту ту жртву приносимо Богу и на парастосима, а она представља знак и веру у опште Васкрсење. Нажалост, многи и поред упозорења Цркве на погрешну праксу неспремања жита, и даље настављају по своме, јер су „тако радили и њихови очеви“.

Аранђеловдан је по бројности свечара на другом месту слава код Срба, иза Никољдана. Свима који данас прослављају Аранђеловдан редакција Дрина Инфо портала честита Крсну славу.

Krsna slavaSrpska Pravoslavna CrkvaАранђеловданСабор Светог архангела Михаила
Comments (0)
Add Comment