ЈКП „12. септембар“ из Бајине Баште носилац великог ЕУ пројекта

0 1.046

ЈКП „12. Септембар“ из Бајине Баште је координатор и носилац пројекта „Унапређење управљања чврстим отпадом у руралним срединама општина Бајина Башта, Вишеград и Хан Пјесак“ вредног 735.574,56 евра који финансира Европска Унија кроз програм прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином (CBC Srb-BiH, IPA II).

Циљ пројекта је унапређење система управљања и одлагања чврстог отпада са планинских и брдских делова општине Бајина Башта и партнерских општина. Кроз претходни пројекат „Exchange 4“ Бајина Башта је увела систем селекције отпада, затворила градску депонију „Окучје“ и почела са одлагањем отпада на санитарну Регионалну депонију „Дубоко“ у Ужицу. Кроз овај пројекат је набављена опрема за прикупљање и одвожење сувог отпада и донета су сва неопходна акта за ове активности.

man-34163_960_720

Кроз овај нови пројекат желимо да се додатно материјално опремимо и да кренемо са селектовањем и одвожењем смећа из сеоских средина у којима до сада нисмо радили овај посао. Набавићемо два камиона смећара, један камион за одвожење великих контејнера, два трактора и велики број контејнера посебно оних од 5 кубика који ће моћи кроз дужи временски период у свим месним заједницама да се користе. Уштеда у временском трајању и смањењу броја одвожења контејнера из удаљених подручја ће смањити трошкове и повећати ефиксност рада ЈКП „12. септембар“. Отпад у сеоским срединама је чист и квалитетан (нема мокрог отпада) а овај пројекат ће подићи свест свих грађана из подручја у коме до сада није било организоване комуналне делатности или је вршено одлагање у малим контејнерима који су често били веома брзо пуњени и представљали су велике трошкове за наш рад. Ово ће посебно бити значајно за подручја у којима велики број гостију и туриста борави, па се и количина отпада увећава нагло у сезонским карактеристикама попут Калуђерских Бара, Митровца и Заовина – објашњава за Дрина Инфо, директор ЈКП „12. септембар“ Дејан Филиповић.

Дејан Филиповић Фото: Дрина Инфо
Дејан Филиповић Фото: Дрина Инфо

Наше предузеће ће пренети досадашња искуства партнерима из Вишеграда и Хан Пјеска у увођењу селекције отпада и њиховом даљем кретању. Посебан значај ће за наше суграђане бити и почетак прикупљања и селекције отпада из језера Перућац које ће наше колеге из Вишеграда убудуће редовно и организовано прикупљати и селектовати. Ово ће бити све видљивије у наредним годинама на нашем купалишту код хидроцентрале као и на току Дрине од Вишеграда до Перућца.

Такође, каже Филиповић, поједине руте прикупљања и превоза отпада на којима кроз овај пројекат планирамо да вршимо селекцију а које су наслоњене на територију града Ужица (већи део општине ББ) смеће се прикупља и довози у Бајину Башту а онда поново вози у Ужице где се налази Регионално јавно предузеће Дубоко.

Уговором између нашег предузеће ЈКП „12 Септембар“ Бајина Башта и РЈКП „Дубоко“ је дефинисано да превоз смећа са територије Бајине Башта врши РЈКП „Дубоко“ а у цену депоновања отпада ставка превоза представља велики износ. Сматрамо да би смо овим изменама направили вишеструку корист јер би камиони смећари могли са ових подручја да директно возе селектован отпад у РЈКП Дубоко и тако би смањили километраже појединих рута и до 100 км, каже Дејан Филиповић.

Пројекат ће трајати 18 месеци.

ЕУ застава

„Improving Solid Waste Management in Urban and Rural Areas of Bajina Basta, Visegrad and Han Pijesak municipalities“

Овај пројекат финансира Европска Унија.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена