4 алтернативна правца за тунел Кадињача

0 982
Зграда Делегације ЕУ у Србији
Зграда Делегације ЕУ у Србији

У среду 27. априла је одржан други радни састанак у Делегацији Европске уније у Србији поводом реализације пројекта „Тунел Кадињача“. На састанку поред представника Делегације Европске Уније  Елизабете Сарторел и Канцеларије за Европске интеграције Санде Шимић и Јелене Колић, испред Општине Бајина Башта су присуствовали Председник општине Радомир Филиповић, аутор пројекта Иван Марковић као и испред урбанизма архитекта Милош Јелисавчић.

На састанку су пројектанти испред изабране куће Пројект бироа УТИБЕР ДОО, изнели досадашње резултате рада на реализацији пројекта.

Урађен је велики део Генералног пројекта на ком су предложена 4 алтернативна правца за тунел Кадињача. Које ће се решење изабрати зависиће не од дужине тунелске цеви, која носи највеће трошкове ове инвестиције већ од приступних саобраћајница као и путање приступних путева који могу трасу учинити компликованијом. На основу ових досадашњих радова претпоставка је  да ће се неко од средња два решења усвојити.

Нагиб ових деоница би био до 6% колико се дозвољава за приступне саобраћајнице а 3% за тунелску цев при брзинама које су задате до 80 километара на сат. Такође, решење које ће бити изабрано зависи и од могућности да се саобраћај одвија неометано приликом реализације овог пројекта. То значи да би прихватљивије било решење које неће нарушавати постојећу деоницу пута преко Кадињаче .

Иако је рок за ову фазу израде Генералног пројекта са претходном студијом оправданости и  Плана детаљне регулације предвиђен  за 21 месец, након Мишљења ресорног Министарства које је добијено, да се План детаљне регулације ради паралелно са Идејним пројектом, договорено је да рок за реализацију Генералног пројекта буде смањен на 6 месеци заједно са Ревизијом коју треба да изврши надлежна комисија Министарства.

Изражено је очекивање да ће Генерални пројекат бити добијен августа ове године.

Тунел Кадињача карта

„Оно што нам је кључно било, је да одмах размотримо начин финансирања Идејног пројекта са Планом детаљне регулације који ће доћи у следећој фази. Вредност ове фазе је од 400.000 до 500.000 евра јер се одређује од 1.5% – 2% од процењене вредности инвестиције.“ каже Иван Марковић аутор и координатор пројекта Тунел Кадињача

„Делегација ЕУ је пружила од почетка пројекта подршку овој инвестицији, тако да смо тражили модалитет да ову следећу фазу финансирамо из ЕУ фондова. Тренутна ситуација је таква да дефинисане линије које се планирају Националним развојним плановима Републике Србије у области развоја инфраструктуре из ЕУ фондова не постоје ни за једну другу саобраћајницу сeм за два кључна коридора (10 и 11) па нам преостаје да поново сачекамо неки од позива Прекограничне сарадње и очекујемо да ће у тим приоритетима наша Влада уврстити и ове програме.

Сигурни смо у да ћемо и овај најтежи део финансирања пројектне документације успети на време да обезбедимо без оптерећења локалног буџета али ће нам бити потребно доста ангажовања на том питању. Након Идејног пројекта се по жутом ФИДИК пакету може ићи на тендер за изградњу овог капиталног објекта“  објашњава Марковић.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена