25,6 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ У БАЈИНОЈ БАШТИ

0 632

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је данас градоначелницима и председницима општина 20 локалних самоуправа уговоре за финансирање пројеката за унапређење енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја.

Фото: Дрина инфо

Уговор је у име општине Бајина Башта потписала председница Весна Ђурић. Ресорно Министарство финансираће овај пројекат са 16.678.300,00 динара, док је учешће општине Бајина Башта нешто изнад 8 милиона динара. Целокупна средства биће искоришћена за реконструкцију блока А дечијег вртића „НЕВЕН“ у Бајиној Башти.  Реконструкција се односи на  мере унапрађења енргетске ефикасности овог објекта а подразумева замену система грејања, замену столарије и изолације спољног омотача, делова плафона и расвете као и увођење система за загравање воде путем соларних панела.

Михајловићева је овом приликом изјавила да се Влада Србије определила да повећање енергетске ефикасности буде национални циљ и приоритет, једнако важан као и изградња хидроелектрана. Министарка је додала да су ове локалне самоуправе биле брзе, ефикасне и инвентивне у припреми пројеката и да представљају пример свима осталима који треба да буду активнији у овој области.

„Министарство ће у јуну кроз Управу за енергетску ефикасност започети реализацију важног пројекта замене столарије, чиме ћемо помоћи грађанима и грађанкама, али и привреди, да буду енергетски ефикаснији. Да не трошимо четири пута више енергије него било која држава у Европи, да не бацамо енергију кроз прозор, да чувамо животну средину и будемо рационални“, рекла је Зорана Михајловић.

Фото: Дрина инфо

Председница општине Бајина Башта Весна Ђурића захвалила се министарци Михајловић и нагласила значај овог пројекта за Бајину Башту.

– Дечији вртић „Невен“ има 600 корисника и ово ће бити највеће улагање у овај објекат од његове изградње. Реализацијом пројекта смањићемо трошкове електричне и топлотне енергије који представљају велики трошак за локалну самоуправу. Свакако најзначајнији ефекат овог пројекта је унапређење здравља и безбедности деце корисника услуга вртића „Невен“. – рекла је Весна Ђурић.

Фото: Дрина инфо

Уговори за за финансирање пројеката ради унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја, поред Бајине Баште, уручени су представницима још 19 локалних самоуправа: Беле Паланке, Владичиног Хана, Врања, Крагујевца, Гаџиног Хана, Пантелеја (Ниш), Свилајнца, Љубовије, Мајданпека, Палилуле (Београд), Владимираца, Црвеног крста (Ниш), Велике Плане, Бачке Паланке, Љига, Шида, Новог Бечеја, Блаца и Крупња.

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена