22. ДРИНСКА РЕГАТА: Преко 20 000 пловило Дрином

0 728

На двадесет другој Дринској регати оборени су сви досадашњи рекорди по броју учесника. Дрином од Перућца до Рогачице, по процени организатора и полиције, спуштало преко 20 хиљада људи у 1500 пловила. Да се ради о најпосећенијој регати до сада потврдио је и Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, поздрављајући присутне на старту регате у Перућцу.

IMG_8556

Већ од раних јутарњих сати се видело да ће ово бити једна од најпосећенијих регата. Непрегледна колона возила је хрлила ка Перућцу. Већина чамаца је на старт довезена још у петак увече. Трећа субота јула се дуго чекала, а када је у 11 часова дат знак за старт Дрина је прокључала. Непрегледна маса најразличитијих пловила је кренула у најлуђи спуст реком икад виђен. На сваком чамцу весело. Трубачи, хармоникаши, читави оркестри, музика са разгласа, су декор на готово сваком пловилу. Уз неизбежан роштиљ и пиво. На сплавовима конобари служе госте.

Министар туризма Расим Љајић отвара 22. Дринску регату
Министар туризма Расим Љајић отвара 22. Дринску регату

„Брате, ово сви послушли Вучића, нико у иностранство није отишао. Седми пут смо овде и никад оволико народа није било. Лудило“, каже момак са надимком Исус, стари знанац из екипе „Стиропор“ из Мионице. Момци су, као и сваке године дошли са оригиналним пловилом направљеним од стиропора.

IMG_8574

Овај пут у облику авиона. До њих чамци са Словенцима. На чамцу хармоника, песма не престаје. Певају њихове традиционалне песме, али и наше хитове. Ту су и Пољаци, Руси, Немци. Мане и Раде из Кикинде мењају са Немцима ракију за пиво.

„Слушао сам бајке о регати, али ни претпоставити нисам могао да је овако. Не могу да верујем да на сред Дрине конобари служе ручак људима на сплаву. И то све уз музику уживо. Невероватно“, каже Раде. Из Рашке су по десети пут дошли Звездан, Драган и Иван са још десетак другара. Кажу ове године им нема Милоша Павловића, оженио се.

„На прошлој регати упознао овде Милену, оженио се, и сада га нема на регати. Ми се још недамо, дошли смо, то значи да смо и даље момци“, вели Звездан Ковачевић, жалећи се на скупоћу ове године. У добром расположењу време брзо пролази. Регаташи стижу до ушћа Раче у Дрину где их је дочекало више хиљада људи. Кратак предах и наставак лудог спуста до Рогачице.

IMG_5938

Дринску регату су пратили и бројни други садржаји. Од уторка до недеље се одржавао сајам народне радиности, сувенира, ракије и меда. Одржани су и егзибициони скокови са моста у Дрину, а свако вече су одржавани концерти како у граду тако и на већ познатом МОСТ фесту. Публика је уживала у концертима Лексингтона, Џенана Лончаревића, Дејана Петровића, групe Ван Гог и Бијело Дугме, трубача…

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена