101. ГОДИШЊИЦА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ: Највећа победа српског војника

0 589

На данашњи дан, 15. децембра 1914. године, ослобађањем Београда у Првом светском рату завршена је Колубарска битка. Српска војска је у контранападу протерала аустроугарске трупе које су 28. јула 1914. напале Србију и тиме започеле светски рат.

Победа српских војника, за коју велика заслуга припада команданту Прве армије генералу Живојину Мишићу, унапређеном после једномесечне битке у чин војводе, подигла је углед Србије међу савезницима и учврстила самопоуздање српске војске и народа.

Kolubarska-bitka-odnos-snaga-u-borbi

Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе, која је из дефанзиве успела да ток борбе преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију.

https://youtu.be/B2F707QOJQ4

Тактика коју је применио генерал Живојин Мишић, након победе на Колубари одликован чином војводе, представља јединствен пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у Првом светском рату

Војвода Живојин Мишић
Војвода Живојин Мишић

Једно од највећих стратишта српског народа, Колубарска битка вођена је на фронту дугом 200 километара, против два пута бројнијег и несразмерно јаче опремљеног завојевача војске Аустроугарске царевине. Тада је једна мала српска земља бацила у овај судбоносни судар 270000 бораца које су чинили сви људи града и села, сва интелигенција и читав подмладак једног народа.

Колубарска битка ушла је у историју ратовања као јединствен пример да се војска, којој је предвиђен потпун слом, за кратко време реорганизује, пређе у контраофанзиву и нанесе непријатељу одлучујући пораз. Тактика прегруписавања само Прве армије и концентрисаног удара на ВИ армију(која је била развучена на широком фронту) коју је извео Живојин Мишић данас се изучава на војним школама широм света.

Колубарска битка је значајна и по томе што су обе војске у операцијама нису имале стратегијске резерве којима би могле да ојачају своје линије тамо где је то неопходно, већ су то постизале пребацивањем снага са једног на други део фронта.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена