Чишћење обала Дрине и Лима

0 688

Делегација Министарства заштите животне средине, на челу са министром Гораном Триваном, договорила је данас са делегацијом Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, коју је предводила министарка Сребренка Голић, акције које ће водити ка заштити животне средине Србије, РС и региона.

Фото: Министарство животне средине Србије
Фото: Министарство животне средине Србије

Триван је најавио да ће се Министарство Србије ангажовати на реализацији заједничког договора о чишћењу обала реке Лим и реке Дрине, саопштило је Министарство заштите животне средине Србије.

„На тај начин, спасићемо хидроелектране „Вишеград“ и „Бајина Башта“, али и читаву биосферу која повезује ове две речне обале у јединствено подручје, јер животна средина не зна за границе“ рекао је Триван и изразио очекивање да ће се и Црна Гора одазвати позиву и укључити у чишћење речних токова значајних за читав регион.

Триван је подржао иницијативи РС за успостављање прекограничног резервата биосфере који ће се простирати на
подручју НП „Дрина“ у РС, и НП „Тара“ и ПП „Мокра Гора“ у Србији.

„Радујемо се што ћемо на овоме сарађивати, и у наредном периоду ћемо се нарочито ангажовати како би се добила
сагласност од УНЕСКО да се овај јединствени простор заштити и приближи свету“, истакао је.

Голић је изразила очекивање да ће ресорно министарство Србије помоћи у области која се односи на транспозицију правних прописа у области заштите животне средине и природе, и усвајање европских принципа и стандарда.

На састанку два министарства усаглашен је текст повеље која изражава трајно опредељење за смањење загађења и унапређења квалитета вода у сливу река Лим и Дрина,као основе договорених заједничких дугорочних мера на санирању отпада на овим рекама.

Извор: БЕТА

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена