Pojava bolesti plavog jezika na području opštine Bajina Bašta

0 664

Zbog pojave zarazne bolesti plavi jezik, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine donela je rešenja, kojim se područje u poluprečniku od najmanje 100 km od žarišta u naseljnim mestima: Obajgora, Pilica,Jagoštica, Višesava, Jakalj, Cerje, Rogačica, Zaglavak, Zlodol, Jelovik, Kostojevići, Zarožje, Crvica, Ovčinja, Zaovine, Solotuša, Bačevci i Dobrotin u opštini Bajina Bašta proglašava zaraženim od zarazne bolesti plavi jezik, a područje u poluprečniku od 50 km od granice zaraženog područja, na kojem nije sprovođena vakcinacija, proglašava se ugroženim od zarazne bolesti plavi jezik.

bolest plavi jezik naslovna

Nadležne veterinarske službe sprovodiće mere radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti plavog jezika. Sredstva za sprovođenje navedenih mera na gazdinstvima koja su proglašena zaraženim od bolesti plavog jezika, obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

Ministarsvo poljoprivrede i zaštite životne sredine-Uprava za veterinu formirala je Nacionalni krizni centar za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu zarazne bolesti plavog jezika.

Bolest plavog jezika je infektivna, virusna, bolest ovaca od koje mogu da obole i goveda i koze. Prenose je insekti (komarac, obad, muva) i ne spada u zoonoze, tj. nije zarazna za čoveka.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena