Појава болести плавог језика на подручју општине Бајина Башта

0 662

Због појаве заразне болести плави језик, Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине донела је решења, којим се подручје у полупречнику од најмање 100 км од жаришта у насељним местима: Обајгора, Пилица,Јагоштица, Вишесава, Јакаљ, Церје, Рогачица, Заглавак, Злодол, Јеловик, Костојевићи, Зарожје, Црвица, Овчиња, Заовине, Солотуша, Бачевци и Добротин у општини Бајина Башта проглашава зараженим од заразне болести плави језик, а подручје у полупречнику од 50 км од границе зараженог подручја, на којем није спровођена вакцинација, проглашава се угроженим од заразне болести плави језик.

болест плави језик насловна

Надлежне ветеринарске службе спроводиће мере ради сузбијања и искорењивања болести плавог језика. Средства за спровођење наведених мера на газдинствима која су проглашена зараженим од болести плавог језика, обезбеђена су у буџету Републике Србије.

Министарсво пољопривреде и заштите животне средине-Управа за ветерину формирала је Национални кризни центар за спречавање појаве, праћење кретања и контролу заразне болести плавог језика.

Болест плавог језика је инфективна, вирусна, болест оваца од које могу да оболе и говеда и козе. Преносе је инсекти (комарац, обад, мува) и не спада у зоонозе, тј. није заразна за човека.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена