Poštovati volju srpskog naroda da obeležava Dan Republike Srpske

2 690

Studentska kancelarija u Istočnom Sarajevu, koja vodi kampanju povodom Dana Republike Srpske zajedno sa kolegama iz Kosovske Mitrovice, uputila je otvoreno pismo ambasadorima u BiH u kome pozivaju na poštovanje volje srpskog naroda da i dalje dostojanstveno proslavlja i obeležava dan kada je osnovana Republika Srpska.

Republika Srpska

Iz Studentske kancelarije ističu da su odlučili da se obrate diplomatskim predstavnicima kao relevantnim faktorima u BiH kako bi izrazili neslaganje sa, kako navode, još jednom u nizu sramnih odluka Ustavnog suda BiH.

Napominjući da je Dan Republike Srpske ustanovljen Zakonom o praznicima Republike Srpske, studenti ocenjuju da je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, koji za srpski narod predstavlja temelj opstanka i uzajamnog poštovanja u BiH, direktno mešanje u nadležnosti Republike Srpske, čime se referendum nameće kao jedina preostala mogućnost.

Dan Republike Srpske

„Mi, nove generacije mladih, svesni činjenice da budući odnosi u regionu zavise od nas i vodeći se evropskim vrednostima različitosti i tolerancije, smatramo da svaki narod ima pravo na negovanje svoje kulture, običaja i značajnih događaja iz njegove istorije, čime želimo iskazati volju srpskoga naroda da neguje sopstveno kulturno nasleđe i značajne istorijske događaje“, ističe se u otvorenom pismu.

Potpisnici su poručili da uvažavanje volje srpskog naroda jeste preduslov opstanka Republike Srpske u ovim ustavnim okvirima, ali i stub zajedničkog života i mira sa ostalim narodima i etničkim grupama.

„Poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda, te prihvatanje obaveza koje su entiteti na sebe preuzeli nakon međunarodnog ugovora u Dejtonu jeste glavni preduslov normalnog suživota svih naroda u BiH“, navodi se u pismu.

Studenti napominju da nije prvi put da se na ovakav način narušava volja i sloboda srpskog naroda, podsećajući na odluku Ustavnog suda BiH iz 2006. godine o neustavnosti grba i himne Republike Srpske.

12391846_1664006823881745_6021415622259063278_n

Osim pisma, koje su potpisali srpski studenti iz Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Kosovske Mitrovice, Beograda, Novog Sada, Beča, Podgorice, Niša, Bijeljine, iz Studentske kancelarije diplomatama su poslate i fotografije kulturnog nasleđa Republike Srpske.

Izvor: RTRS
Foto: Studenti za istinu / Studentska kancelarija Istočno Sarajevo
2 komentara
  1. RADOMIR BRKIĆ kaže

    BLAGO VAMA…DODIK SANJA DA SE SRBIJA ODREKNE KOSMETA I PRIŠLJAMČI TU SMEŠNU TVOREVINU SRBIJI A VI PODRŽAVATE ……TAKO ĆE I ONI VAS DA PODRŽAVAJU I ODMAH DA DOĐU DA VAS BRANE KAO ŠTO SU SVOJE PRAGOVE BRANILI ….KAD SU BEŽALI KAO ZEČEVI ….KAD IM JE KLINTON SPAŠAVAO OPSTANAK ….OD HRVATA KOJI DO BANJA LUKE STIGOŠE

  2. BANJALUKA kaže

    Radomire,oni (bosanski hrvati) nisu stigli direktno do Banjaluke (24 km),a to što je to bilo u dometu ustaških haubica, to je druga stvar, jer pola njihovih(i hrvatskih i muslimanskih) gradova je bilo u dometu srpske artiljerije (Sarajevo,Bihać,Mostar,Livno,Travnik…), a i za taj dolazak pred Banjaluku im je trebalo dosta vremena i plus pomoć regularne hrvatske vojske,muslimana i NATO kerova ,dok smo mi preko 3 godine, beѕ neke pretjerane ičije pomoći, držali Sarajevo okupirano,bukvalno ušli u grad (Grbavica) i ko zna do kad bi ta opsada trajala da nije bilo, već navedenih, NATO smradova,

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena