Поштовати вољу српског народа да обележава Дан Републике Српске

2 681

Студентска канцеларија у Источном Сарајеву, која води кампању поводом Дана Републике Српске заједно са колегама из Косовске Митровице, упутила је отворено писмо амбасадорима у БиХ у коме позивају на поштовање воље српског народа да и даље достојанствено прославља и обележава дан када је основана Република Српска.

Република Српска

Из Студентске канцеларије истичу да су одлучили да се обрате дипломатским представницима као релевантним факторима у БиХ како би изразили неслагање са, како наводе, још једном у низу срамних одлука Уставног суда БиХ.

Напомињући да је Дан Републике Српске установљен Законом о празницима Републике Српске, студенти оцењују да је одлука Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике, који за српски народ представља темељ опстанка и узајамног поштовања у БиХ, директно мешање у надлежности Републике Српске, чиме се референдум намеће као једина преостала могућност.

Дан Републике Српске

„Ми, нове генерације младих, свесни чињенице да будући односи у региону зависе од нас и водећи се европским вредностима различитости и толеранције, сматрамо да сваки народ има право на неговање своје културе, обичаја и значајних догађаја из његове историје, чиме желимо исказати вољу српскога народа да негује сопствено културно наслеђе и значајне историјске догађаје“, истиче се у отвореном писму.

Потписници су поручили да уважавање воље српског народа јесте предуслов опстанка Републике Српске у овим уставним оквирима, али и стуб заједничког живота и мира са осталим народима и етничким групама.

„Поштовање људских права и грађанских слобода, те прихватање обавеза које су ентитети на себе преузели након међународног уговора у Дејтону јесте главни предуслов нормалног суживота свих народа у БиХ“, наводи се у писму.

Студенти напомињу да није први пут да се на овакав начин нарушава воља и слобода српског народа, подсећајући на одлуку Уставног суда БиХ из 2006. године о неуставности грба и химне Републике Српске.

12391846_1664006823881745_6021415622259063278_n

Осим писма, које су потписали српски студенти из Источног Сарајева, Бањалуке, Косовске Митровице, Београда, Новог Сада, Беча, Подгорице, Ниша, Бијељине, из Студентске канцеларије дипломатама су послате и фотографије културног наслеђа Републике Српске.

Извор: РТРС
Фото: Студенти за истину / Студентска канцеларија Источно Сарајево
2 коментара
  1. РАДОМИР БРКИЋ каже

    БЛАГО ВАМА…ДОДИК САЊА ДА СЕ СРБИЈА ОДРЕКНЕ КОСМЕТА И ПРИШЉАМЧИ ТУ СМЕШНУ ТВОРЕВИНУ СРБИЈИ А ВИ ПОДРЖАВАТЕ ……ТАКО ЋЕ И ОНИ ВАС ДА ПОДРЖАВАЈУ И ОДМАХ ДА ДОЂУ ДА ВАС БРАНЕ КАО ШТО СУ СВОЈЕ ПРАГОВЕ БРАНИЛИ ….КАД СУ БЕЖАЛИ КАО ЗЕЧЕВИ ….КАД ИМ ЈЕ КЛИНТОН СПАШАВАО ОПСТАНАК ….ОД ХРВАТА КОЈИ ДО БАЊА ЛУКЕ СТИГОШЕ

  2. БАЊАЛУКА каже

    Радомире,они (босански хрвати) нису стигли директно до Бањалуке (24 км),а то што је то било у домету усташких хаубица, то је друга ствар, јер пола њихових(и хрватских и муслиманских) градова је било у домету српске артиљерије (Сарајево,Бихаћ,Мостар,Ливно,Травник…), а и за тај долазак пред Бањалуку им је требало доста времена и плус помоћ регуларне хрватске војске,муслимана и НАТО керова ,док смо ми преко 3 године, беѕ неке претјеране ичије помоћи, држали Сарајево окупирано,буквално ушли у град (Грбавица) и ко зна до кад би та опсада трајала да није било, већ наведених, НАТО смрадова,

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена