ИСТОРИЈА И СИМБОЛИ: Љиљани – занемарено српско знамење

10 3.411

Због учесталих насртаја на српске културно-историјске вредности, у које спадају и златни љиљани династије Котроманић, неопходно би било разјаснити симболику и историју истих. Многи их Срби одбацују због догађаја из рата, због тога што су их у сукобу користили босански муслимани, а има и оних који нису упознати са симболиком љиљана. Док их босански, а поготово санџачки муслимани крајње нехералдички, често контрадикторно тумаче.

Љиљан је један од најзаступљенијих хералдичких мотива у Европи. Тако их срећемо и на нашим просторима. Код нас су у масовнијој употреби од времена Немањића. Љиљане, осим на грбовима племићких породица срећемо на црквама, фрескама, новцу. Верује се да су у српске земље доспели преко Источног римског царства, где се љиљани чврсто везују за култ Св. Трифуна заштитника Никејског царства, док су други мишљења да је пристигао са краљицом Јеленом Анжујском. По свим доступним подацима биће да су доспели преко Византије, јер најстарије приказе љиљана налазимо у српском приморју, далеко пре Немањића, па тако их видимо и на гробним плочама манастира Превлака из IX-X века.

Симболика хералдичког љиљана ослања се на стихове Старог завета, Новог завета и на култ Богородице. Што се тиче Старог завета поменућемо само неке:

Књига пророка Исаије – 14. глава

 1. Бићу као роса Израиљу, процветаће као љиљан и пустиће жиле своје као дрвета Ливанска.
 2. Рашириће се гране његове, и лепота ће му бити као у маслине и мирис као Ливански.
  Друга књига дневника – 4. глава
  5. Дебљина му бијаше с подланице, а крај му бијаше као крај у чаше, као цвијет љиљанов, а примаше три тисуће вата.

Песма над песмама – 2. глава

 1. Ја сам ружа Саронска, љиљан у долу.
 2.  Што је љиљан међу трњем, то је драга моја међу девојкама.

Симболика љиљана се у стиховима Новог завета ослања на Јеванђеља по Матеју (6:28и29) и Јеванђеља по Луки (12:27).

Матеј – Беседа на гори господа Исуса Христа- глава 6

 1. И за одело што се бринете? Погледајте на љиљане у пољу како расту; не труде се нити преду.
 2. Али ја вам кажем да ни Соломун у свој својој слави не обуче се као један од њих.

Спој три латице у горњем делу хералдичког цвета љиљана сматра се као директна алузија на Свету Тројицу, док бели љиљан симболише чистоту, непорочност Богородице и изабраност. Бели крин је у хришћанској иконографији атрибут Арханђела Гаврила као благовесника, који их држи у својој руци.

У Европи су били најзаступљенији у Француској чији је грб до 1376. године био „посутим“ љиљанима, што је директно асоцирало на Песму над песмама, „Што је љиљан међу трњем“ оно што је Израиљ међу народима мислећи на изабраност, то је француски краљ међу краљевима. Од поменуте 1376. грб Краљевине Француске састојао се од три златна љиљана што је симболисало јединство љубави Светога Тројства према Краљевини Француској.

Грб Француске

Код нас их још налазимо код краља Драгутина који на новцу има приказану љиљанову круну и скиптар. Затим код Драгутиновог брата краља Милутина, на новцу који је ковао. На наличју Милутиновог новца налази се Исус Христос који седи на престолу, а са његове леве и десне стране налази се по љиљан, што директно алудира на две Христове природе.

Срећемо их и на круни Стефана Владислава, као и на новцу краља Стефана Дечанског, цара Душана и Уроша. На которском динару на реверсу приказан је краљ Душан са криновим сикптром. На портрету из Пећке патријаршије насликаном у цркви Св. Димитрија око 1345. приказан је краљ Душан у одежди посутој љиљанима, што се може тумачити као асоцијација на Песму над песмама – „Што је љиљан међу трњем. Кринови су приказани и на племићким грбовима. У српској хералдици јасно су дефинисани на грбовима Хребељновића, Павловића, Котроманића и другим. Међутим најјасније су дефинисани на грбу Котроманића.

Љиљани се први пут јављају на грбу Котроманића после крунисања Твртка за краља 1377. године. До тада на грбу Котроманића није било љиљана, већ се првобитни грб састојао од траке у плавом пољу, што се види из печата бана Стефана Другог и бана Твртка. Важно би било истаћи да је Твртков грб поред љиљана садржао у траци лозу са крстовима, у лози их је било као и љиљана по три са обе стране. Срећемо их и на краљевском печату где се поред грба са љиљанима налази и грб са двоглавим орлом којег је у Босну управо увео Твртко.

Драгутинов и Милутинов новац

 

Поред грба и краљевског печата, налазе се и на златнику краља Твртка. На златнику се поред грба са обе стране налази по љиљан, слично краљу Милутину код којег је, како је већ речено на новцу уместо грба био Исус Христ, са чије се обе стране налазио по љиљан. На слици “Христос с донатором“ из 1460. године Јакупа Бенинија,последњи краљ Стефан Томашевић, представљен је у црвеној одежди посутој златним љиљанима. Мотив љиљана налазимо и на надгробним споменицима наших предака, на мраморју. Што показује приврженост хришћантву и православљу, знајући да је Црква босанска од настанка православна.

Када све сагледамо, почевши од тога да крин симболише Свету Тројицу; од манастирских фресака до краљевских регалија, видимо да је хералдички крин хришћански мотив. На овим просторима их налазимо и код Немањића и код Котроманића, с тим да их Котроманићи преузимају од Немањића, после Твртковог крунисања у Милешеви 1377. године. Сходно томе Срби би, као баштиници оне старе државе Босне, требали са поносом истицати љиљане, знамење предака.

Текст: Милан Радуловић

ЛИТЕРАТУРА:

Ацовић, Д. (2008). Хералдика и Срби. Београд: Завод за уџбенике.
Радаковић, Б. (2013, 3 1). Чији су златни љиљани? Retrieved from Фронтал: http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=8&idnovost=31027
Boutell, C. (1890). Heraldry, ancient and modern : including Boutell’s Heraldry. London ; New York: F. Warne.
Ellwood, W. P. (1975). Saints, Signs, and Symbols. London: S.P.C.K.
The Fleur-de-lis. (2013, 2 3). Retrieved from heraldica.org: http://www.heraldica.org/topics/fdl.htm

Извор: srbin.info

 

10 коментара
 1. Sara каже

  Ljiljni ne mogu biti na istom mijestu sa križevima, mogu sa Isusom Kristom. Dualnost je moguça sa ta dva simbola na jednome mjestu. Ljiljani su znak svetosti tj. bezgriješnosti – stanjem blagoslovenim za kojim tragamo. Crkva Bosanska nije cfkva pravoslavna ni crkva katolička niti bilo koja bigomolja koja na putu prema Bogu koristi kaznu kao način spriječavanja od grijeha i kazne koja vodi do mira. Ljiljan je Nebesko cvijeće koje je simbol Podjele Oprosta i prepoznavanje da Bog nije đavo, i da Bog ne kažnkava…..Srpsko svojatanje Bosanske kulgure Bosanskih vladara je ljubomora Srpska u nerazumjevanju vjere svoje i pohlepe za tuđom bez želje da je razumiju.Ja sam Bosanka, jer znam šta je ujediljenje dobra i zla, jer znam učenja Crkve Bosanske . Ljiljne je kao simbol koristila Vojka BosanskaARBiH, a ne muslimanska kako je nazivate.Bosanski ljiljan je poseban cvijet, naziv kao takav mu priznat u svijetskin enciklopedijama.¿Kako to da nije Srbijanski ljiljan? ja nw čuh za taj cvijet.Isus je lLjiljn kao cvijet mira stavio simbolom Neba.

 2. Sara каже

  ¿Zbog čega svojatate vi Srbi, ne svi, sve sve što je Bosna i sve njeno, i nas hoćete za Srbe da proglasite? A ovdje niko neće da bude ono što nije, niti želi biti ništa osim Ljiljana., samo to.

  1. Glupa si каже

   Postoji nesto sto se u psihologiji zove „kompleks nize vrednosti“.
   Iz tog razloga danas imbecili kao ti umisljaju da su nesto drugo, zasebno, jer ne bi drugacije umeli da zive sa onim sto su uradili sopstvenom narodu vekovima.
   To sto se danas degenerici kao ti i ove druge poturice furaju da su kojekakvi iliri, , nece nikad osporiti istorijske cinjenice ko su i sta su bili Kotromanjici i koji narod je naseljavao Bosnu, Crnu Goru, pa cak i Vardar. Ja znam da je tesko prihvatiti da je tvoja porodica ubijala sopstveni narod krvnicki kad su prodali veru za veceru, ali to NIKADA nece porusiti cinjenicu da je Tvrtko, otac Bosne, poslao armiju na Kosovo Polje pod vodstvom Vlatka Vukovica (vrlo muslimansko i ilirsko ime, zar ne?) da brane Srbiju, Hriscanstvo, Evropu, od najezde muslimanske, turkse horde. Bosanci su, etnicki Srbi. Danas svaka susa moze imati svoju drzavu, ali to nece osporiti da im venama tece SRPSKA krv. To nece ni Milogorci uraditi, ni BJRoMani, iako svi krvnicki pokusavate, nebili uspeli da ostavite neki trag u istoriji osim izdaje.
   Ali niste ni samo vi krivi, „Srbi“ ovde sami svoje izbacuju iz roda, u naboju lokal-patriotizma, koji je suva zaostavstiva plemenskih podela.
   Nazalost, ti si Srpkinja. Ja sam se nekako pomirio sa tom cinjenicom, trebala bi i ti.

   1. Petkana каже

    све си рекао,брате Србине! Ко има уши да чује, нека чује.

 3. Adem Hadzic каже

  Trebao mi je ovaj odgovor. Tragam za znacenjem ljiljana.

 4. Adem Hadzic каже

  Sara molim te jos nesto o ljiljanima i simbolici. Stigao sam do njih

 5. Drasko каже

  Re Sara
  Crkva Bosanska sa bogumilima je jeres, nesto slicno Jehovinim svjedocima. Ta jeres je sekta i zapadna crkva na celu sa papom i istovna vizantijska se se zestoko borile protiv te sekte, koja je unistena i pretvorena pepeo. Nista od nje nije ostalo. A crkva katolicka i pravoslavna su ostale. Ljiljan je simbol iskljucivo u katolickim dinastijama, a kako je hriscanstvo bilo integrisano od Rima do Jerusalima, normalno je da su i srpske dinastije imale ljiljan kao simbol kako na novcu tako i na grbu. Glupo je i blesavo od strane muslimana 1992. godine uzeti ljiljan umjesto mjeseca i zvijezde za svoj simbol. Taj simbol ne pripada muslimanima i tuzno je sto su mnogi na drugi svijet otisli pod tim simbolom umjesto pod prirodnim islamaskim mjesecom i zvijezdom. Ova muslimanska podvala nije urodila plodom, ali se nastavilo i sa projektom kradje jezika, pa je prvo izmisljen bosnjacki jezik (prethodno je ova skupina muslimana dala sebi ime Bosnjaci) pa im to nije zvucalo najble i izvrsili su preimenovanje u bosanski sto u Srpskoj bas i ne prolazi. Armija BiH je drzala 27% teritorije BiH i tamo je bila ta nepriznata zastava. Teznja muslimana (sada vec vecinskog naroda) da upravlja BiH ce uvijek ostati, ali ce uvijek naci suparnike u Hrvatima i Srbima, koji nece dozvoliti majorizaciju. Da zavrsim ne postoji nacija Bosnjak, niti bosanski jezik, postoje samo muslimani islamske vjeroispovjesti koji zale da dominiraju hriscanskom teritorijom u BiH. Srbi i Hrvati imaju u vlasnistvu zemlju, sumu, a muslimani su uvijek zivjeli na 200-300 m2 i imali desetoro djece u dvije sobe. To radjanje im ne daje pravo na tudju imovinu.

  1. Jadu каже

   Jesi li svjestan koliko si zatucan četnik? Jebo ti pas mater kako taj vas ekavski srpski ima „J“ u nazivu tj nazvan kao „prvi srpski rJečnik“… kako vas vise nije sramota lagati sebe pizde smrdljive ? Bosnu nisu samo muslimani branili (Dragan Vikić, Jovan Divjak, Blaž Kraljević, Goran Čegar) pizdo jedna smrdljiva!! Vrati se u šumu dražo

   1. Mongoloidu каже

    Ti upravo pises SRPSKIM jezikom. A to sto pricas je dijalekat i nije osnov za proglasenje novog, zasebnog jezika. U suprotnom ajde da imamo Vranjski Jezik, Beogradski, „Crnogorski“ i slicne gluposti. Glup si.
    Bosna je oduvek bila Srpska zemlja naseljena Srbima. I malo hrvata. Tek dolaskom turaka i izdajom vere i identiteta se stvorise kojekakvi „bosnjaci“, izmisljotina, kao sto i Milogorci danas izmisljaju da nisu Srbi no iliri. Potpuno isti kompleks nize vrednosti i krivica koju nikad necete moci prevariti. „Bosnjaci“ ne postoje, DNK im je Srpski, mada zasigurno ima neki „bosnjak“ koji je izmesan sa hrvatskim i turskim silovateljima.
    „Ako je turcin krvav do lakata, poturica je do ramena“, e to se nikad nece preziveti. Zato im je drzavni neprijatelj broj jedan, Kusturica koji je to priznao javno. Ubo ih u nerv.
    A vi ustase mozete da se drzite lupanja cirilicnih tabli u Srpskom gradu Vukovaru, i mahanjem ustaskim zastavama ispred Jasenovca kao jedinom usmehu u celoj istoriji. Jbg, previse ste velika govna da bi imali istoriju kao Srbi koji su vam dali Istru, slobodu, pa cak i identitet, jer nikad niste imali kicmu sami da ih stvorite.

  2. Kiza каже

   Taj simbil o kojem govorite je zapravo perunika, a ne ljiljan. Po njemu bog Perun nosi ime.
   Uporedite sliku ljiljana i perunike, pa ćete i sami videti da ima logike u ovome.

   Lep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена