Упознајте Лакташе

0 15

На северу Републике Српске налази се општина Лакташи. Седиште општине је градић Лакташи, у којем живи неколико хиљада становника. Лакташи су леп и уређен градић, административни и културни центар општине. Сама општина се простире са обе стране реке Врбас, низвoдно од Бањалуке, на површини од око 400 km², са просечном надморском висином од 125 m. Не може се поуздано тврдити како су Лакташи добили име. По неким тумачењима, порекло треба тражити у историји, почев од насеља из времена старих Римљана, а по другима у географији – кривини, лакту, који је својим вијугањем направио Врбас, највећа река на овом подручју.

Фото: ТО Лакташи
Фото: ТО Лакташи

Лакташи су због свог географског положаја одувек били добро повезани саобраћајницама које су везивале западну Европу са Јадранским морем. Кроз предео данашњих Лакташа, још у доба Римљана, пролазио је један од главних путева Јадранског мора до реке Саве и Паноније који је повезивао Salonu (Солин код Сплита) и Servitium (Градишка), где се спајао са магистралним путем Siscia  (Сисак) – Sirmium (Сремска Митровица). Оно што Лакташима даје посебну драж, је позната лакташка бања, која се налази у самом центру града, у прелепом природном амбијенту. На подручју општине Лакташи налазе се две од укупно девет бања на простору целе Републике Српске, то су Бања Лакташи и Бања Слатина. Обе бање познате су по својој лековитости и користе се у медицинске и рекреативно – туристичке сврхе.

Бања Слатина Фото: ТО Лакташи
Бања Слатина Фото: ТО Лакташи

Бурна историја Лакташке општине оставила је у културно–историјско наслеђе бројне археолошке локалитете, а поред бројних археолошких налазишта и културно историјских споменика, на подручју општине постоје бројна места за одмор, шетњу и друге облике рекреације.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена