ТИЦ БАЈИНА БАШТА: Поклони поводом Дана примирја

0 859

На дан  државног празника Дана примирја у Првом светском рату Спортско-туристички центар „Бајина Башта“ традиционално припрема пригодан програм којим се обележава овај важан датум. Ове године ће све посетиоце ТИЦ-а у Бајиној Башти 11. новембра обрадовати и лепи поклони.

Дан-примирја
ТИЦ Бајина Башта

 – За све посетиоце Инфо центра и сувенирнице на дан празника, као и претходних година, припремили смо пригодан програм и симболичне поклоне а основна намера нам је да што већи број суграђана и гостију Бајине Баште информишемо о значају овог празника и да подстакнемо културу сећања на јунаке из наше прошлости. Током Дана примирја у ТИЦ Бајина Башта ћемо приказивати програм са темама из Првог светског рата а посетиоцима ће бити дељени специјално припремљени сувенири, туристичке мапе западне Србије и наравно промо материјал наше дестинације – каже Синиша Спасојевић из С.Т.Ц. „Бајина Башта“.

Поклони за посетиоце ТИЦ-а на Дан примирја
Поклони за посетиоце ТИЦ-а на Дан примирја

Прошле  године смо у сарадњи са Министарством рада у Инфо центру поделили велику количину амблема „Наталијинa Рамондa“ а имајући у виду да и ове године суграђани показују велико интересовање за набавку ове значке покушаћемо да следеће године организујемо сличну акцију. 11. новембра 2016. смо најмлађим суграђанима поклањали сликовнице а овај пут су поклон украсне врећице са сушеним цветом лаванде које ћемо поклањати свим посетиоцима који дођу код нас у суботу  – каже Спасојевић.

ТИЦ Бајина Башта ће на дан празника, 11. новембра, радити од 11 до 16 часова.

Дан примирја

Иначе званични назив празника који се прославља у суботу је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“ а обележава се у успомену на 1918. годину када су представници сила Антанте су у железничком вагону у Компијену, у Француској, потписали примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат. На страни држава победница била је и Краљевина Србија, која је и поред окупације и великог страдања успела да оствари свој ратни циљ, прокламован у Нишу 1914. године. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Краљевина Србија учествовала је у Првом светском рату на страни сила Антанте. Ступила је у рат против Аустроугарске и Централних сила 28. јула 1914. године. Аустроугарска влада објавила је рат Србији, а повод је био атентат српског борца за слободу, Гаврила Принципа, на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, у Сарајеву 28. јуна 1914. Опште је прихваћено да је атентат у Сарајеву био само непосредан повод за Први светски рат, док су стварни узроци много дубљи, од којих је главни тежња Централних сила за нову поделу света.

У првој години рата српска војска је остварила прве савезничке победе над аустроугарском агресорском војском на Церу и Колубари. Током 1915. пред инвазијом Немачке, Аусторугарске и Бугарске, не пристајући на капитулацију, српска влада и војска се повлачила преко Албаније до острва Крфа, одакле је пребачена у Грчку на Солунски фронт где је наставила борбе. Српске и савезничке снаге пробиле су фронт а српска војска је незадрживо напредовала и ослободила територију Србију и све просторе од којих је касније формирана прва Југославија.

Захваљујући српским војним победама и дипломатији створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Велику победу у Првом светском рату Србија је платила великим жртвама. Током ратних операција и услед незапамћених злочина вршених од стране непријатељских војника страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60% мушке популације.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена