СРЕЋНА КРСНА СЛАВА: Данас је Свети Алимпије Столпник

0 1.083

Свети Алимпије СтолпникСрпска Православна Црква 9. децембра (26. новембра по старом календару) прославља празник Светог Алимпија Столпника. Иако празник Св. Алимпија није заповедан, а тиме и није нерадан за вернике, његов култ је распрострањен код Срба и слави се као Крсна слава.

Свети Алимпије Столпник је хришћански аскета из 7. века. Рођен је око 522. године у побожној породици у Андријанапољу у Пафлагонији и још као мали је био предат на службу Богу, служивши као ђакон андријанапољског епископа Теодора, који га је и научио Светом писму. Иако је био вољен од свих, увек је тражио начина да буде сам.

Алимпије је желео да живи у молитви и усамљеништву па се повукао на једно грчко гробље поред града Пафлагоније, од којег су људи бежали због демонских привиђења. Ту се настанио на једном стубу (столпу), и на њему на хладноћи и врућини, у посту и молитви, провео већи део живота (према хришћанском предању око 53 године). Због тога је назван столпником. Ни подсмех људи, ни искушења нису га могли одатле померити. Најзад, после неког времена, људи су почели да га поштују и да му долазе ради утехе, поуке и исцељења. Око његовог стуба подигнута су два манастира, један мушки и један женски.

Пафлагонија
Адријанопољ у Пафлагонији

У женском манастиру живеле су Алимпијеве мајка и сестра, а он је са свог стуба, примером и речима, указивао људима пут ка спасењу. По предању, Алимпије је живео 120 година и упокојио се 640. године у време цара Ираклија. Свети Алимпије је чинио многа чудеса благодаћу Христовом. Он је болесне исцељивао, истеривао демоне из људи, будућност је предсказивао. Од његових чудесних моштију сачувана је глава која се налази у Котломушком манастиру у Светој Гори. Након његове смрти настављена су исцелитељска чуда дејством моћи његових моштију светих у славу Христа Бога.

Сматра се једним од три велика столпника, поред Симеона Столпника и Данила Столпника. Свети Алимпије Столпник поштован је и у католичкој и у православној цркви.

Тропар (глас 1): Био си стуб трпљења и ревновао си угледајући се на Праоце, свети, јер био си сличан Јову у страдањима, Јосифу у искушењима, и анђелима си био подобан у телу, Алимпије оче наш: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Дрина Инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена