Расписан конкурс за доделу бесповратних средстава задругама

0 578

Mинистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић посетио је данас Лесковац, где је руководству тог града и Јабланичког округа представио детаље конкурса за доделу бесповратних средстава задругама.

Конкурс је расписан данас и траје до 15. августа за новоформиране и старе задруге, и до 1. септембра за сложене задруге, при чему су износи који се додељују и ове године непромењени и крећу се до 7,5 милиона динара за новоформиране, до 15 милиона динара за старе задруге и до 60 милиона динара за сложене задруге.

Влада Републике Србије насловна

Новац се већ трећу годину додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, а ове године је за финансијске подстицаје за оснивање нових и инвестиционе пројекте постојећих задруга, опредељено 667 милиона динара.

Кркобабић је на састанку подсетио на то да је недавно формиран Национални тим за препород села Србије.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић изразио је уверење да су задруге предуслов опстанка сеоских средина, јер директно утичу на бољи квалитет живота на селу и на смањење миграција сеоског становништва у градове.

Кркобабић је потом посетио воћарску задругу „Градац воће“ у Градашници код Лесковца, која има 11 задругара и 20 коопераната, а који заједно обрађују засаде под вишњом, купином, малином, јагодом и шљивом.

Тој новој задрузи, бесповратно је прошле године додељено седам милиона динара за набавку опреме за хладњачу (изолациони панели, хладионичарска врата, расхладни систем за лагер комору, расхладни систем за тунел за замрзавање) и опреме за сортирање (вибро тресач, пребирни сто, рам палете), а пројекат је успешно и у року реализован.

Милена Митић, која је на челу задруге истакла је да је том инвестицијом обезбеђена финансијска сигурност становницима тог и околних села.

Сада знамо да имамо нешто за боље сутра и парче сигурног хлеба, изјавила је двадесетосмогодишња директорка задруге.

Извор: Влада Србија

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена