Сребреница: Са бирачког списка нестало 2.500 људи?

0 494
Српске политичке странке из Сребренице тврде да Централна изборна комисија БиХ учествује у припремљеној изборној превари у овој општини и да је у последња четири месеца са бирачког списка избрисала скоро 2.500 људи, углавном Срба.
Сребреница

Лист „Еуроблиц“ преноси тврдње својих саговорника да поседују бројне доказе о незапамћеном изборном инжењерингу којим се, како кажу, покушава обезбедити победа Ћамила Дураковића за начелника Сребренице.

Председник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је да је и он, заједно са осталим члановима ближе и даље породице, избрисан са привременог бирачког списка.

Према његовим речима, у исто време на списак су уврштени људи који никад нису живели у том граду или су из Сребренице одселили пре избијања ратних сукоба.

„Није реч само о томе да мене и моје родбине нема на привременом бирачком списку. Ту је реч о комплетним српским породицама које су у последња четири месеца нестале са спискова ЦИК“, навео је Миловановић.

Он је рекао да је СО Сребреница 4. фебруара од ЦИК добила званичну информацију да је на подручју општине регистровано 12.900 бирача. „Међутим, 4. јуна из ЦИК-а нам стиже податак да у Сребреници има 10.528 бирача. Где је нестало 2.372 људи“, упитао је Миловановић.И заједнички кандидат српских странака за начелника Сребренице Младен Грујичић тврди да се у овој општини спрема „невиђена изборна крађа“.

„Док се Срби масовно бришу са бирачког списка Бошњаци се исто тако масовно лажно пријављују за гласање у Сребреници. Овде је недавно отворен кол-центар који за гласање региструје Бошњаке који у Сребреници не живе већ више од две деценије“, рекао је Грујичић.

Према његовим речима, особама које од 70-их или 80-их година прошлог века живе у САД, Аустралији и разним европским земљама општина без икаквих проблема издаје уверења о држављанству, иако они немају чак ни личну карту издату у БиХ.

Портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић рекла је да јој нису познате притужбе из Сребренице према којима је за четири месеца дошло до драстичног смењања броја регистрованих бирача.

„Можда је реч о томе да се на списку из јуна налазе само редовни бирачи, а не и они који гласају у одсуству“, навела је Пирићева.

МУП Републике Српске позвао је све грађане који имају сазнања о случајевима регистрације фиктивних бирача у Сребреници да то пријаве полицији.

„Полиција ће одмах проверити да ли ту има незаконитих радњи“, саопштено је из МУП-а.

Извор: РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена