Дан oтворених врата у Дневном боравку САН

0 729

Aktiv defektologaУ оквиру пројекта ТРАГОМ ЈЕДНАКИХ МОГУЋНОСTИ, кроз активност “Дан отворених врата” након представника Националне службе за запошљавање у посети Дневном боравку за децу, омладину и одрасле особе са инвалидитетом САН били су представници општинске управе, директори основних школа и стручни радници Центра за социјални рад.

104209701_2383797938583953_6090690153916143262_n

Ове посете имале су за циљ упућивање представника институција у активности које се реализују у Дневном боравку, као и акцентовање важности дневних услуга у заједници за наше кориснике и њихове породице.

Сврха услуге је да се кориснику пружи хабилитација односно рехабилитација, развију потенцијали за самосталну бригу о себи, кроз едукацију, васпитни рад и примерене садржаје. Услуга се реализује кроз осмишљене програме у планираним и ограниченим временским периодима. Рад се организује у виду индивидуланих и групних третмана, радионица којима се богате мануелне, животне, социјалне вештине или говорно-језичке, интелектуалне, моторичке и перцептивне способности. Активности се реализују у складу са Индивидуалним планом услуга који је сачинио тим дефектолога на основу процене капацитета, потреба и интересовања. Основни циљ активности са корисницима раног и школског узраста јесте благовремена, а уједно што ранија процена и третман који ће покренути механизме раста и развоја деце и унапредити њихову целокупну личност . Исходи радно окупационих, моторичких, говорних и социјално-емоционалих радионица са омладином са сметњама у развоју очекују се на пољу социјалних вештина и у области самосталности током обављања дневних животних активности. Рад са корисницима преко тридесет година усмерен је на очување већ постојећих функција и способности, развој практичних вештина и обуку за самосталан живот. За све кориснике планирани су рекреативно забавни програми, излети, посете установама од јавног значаја. Посебна пажња посвећена је организовању приредби поводом значајних празника, узимању учешћа на догађајима попут Дечијe недеље, Новогодишњег базара и слично.

106389032_2394657127498034_4395470641841377465_n

Дневни боравак је отворен и за родитеље деце са сметњама у развоју, као важне сараднике у процесу бриге о њиховој деци, али и родитеље деце масовне популације за сва питања, саветодавни рад или третман у служби подстицања дисхармоничног развоја њихове деце. Моторички и логопедски кабинет у Дневном боравку опремљени су посебним средствима за сензорну, психомоторну стимулацију, док специјални апарат за развој говора, Логопедски сет, на услузи је и деци која похађају вртић или редовну школу. Са друге стране, у потпуној равни са свим савременим методама и средствима за подстицање развоја , налази се ентузијазам и воља запослених у боравку да обогате практична животна искуства деце и одраслих са којима раде, да их оспособе да осете, сами истраже и искористе све оно што се нуди и њиховим вршњацима, суграђанима у средини у којој живе.

Неформална група “Актив дефектолога“ реализује активности у оквиру пројекта  „Подршка грађанском активизму у заједници“ који финансира Влада Уједињеног Краљевства, а који спроводе British Council и Траг фондација.

Изречени ставови не морају нужно одражавати званичну политику Владе Уједињеног Краљевства.

SR RGB - za web

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена