ДОМ ЋИРИЛИЦЕ: Почели радови на згради будућег Музеја ћирилице у Рачи

1 1.276

Данас је одржана конференција за медије у будућем комплексу Дома ћирилице у Рачи код Бајине Баште на којој је озваничен почетак радова на првој фази овог пројекта – реконструкцији и промени намене објекта старе школе за потребе Музеја ћирилице.  Новинарима су се обратили председница општине Бајина Башта Весна Ђурић, вођа Пројектног тима пројекта Дома ћирилице Синиша Спасојевић, члан Националног савета за културу и директор Историјског архива из Ужица Жељко Марковић, главни урбаниста општине Бајина Башта Милош Јелисавчић и инжењер Дарко Тешић из фирме „Хидромакс ББ“ ДОО која је је извођач радова.

Радови се суфинасирају из буџета Републике Србије – Министарство културе, кроз програм „Градови у фокусу 2023“ којим је Општини Бајина Башта за пројекат „Дом ћирилице“ опредељено 17 милиона динара. Изградња Музеја ћирилице је прва фаза у оквиру планираног комплекса Дома ћирилице у Рачи. Визија пројекта је да на основу историје неговања и очувања српског писма у Рачи кроз труд чувених калуђера преписивача, чување Мирослављевног јеванђеља као и већ предузетих активности у Бајиној Башти на заштити ћирилице овај Дом буде нова културна институција у корист очувања ћирилице и представљања вредности нашег писма али и развоја културе и туризма у овом делу Србије.

У овој фази ради се комплетна реконструкција зграде некадашње школе у Рачи за потребе будућег Музеја ћирилице. Уз извођење грађевинских радова од подова преко фасаде до замене крова и столарије раде се и хидротехничке инсталације, електроинсталације, грејање и набавља опрема за заштиту од пожара и за дојаву пожара. Радови су почели 15. августа, а рок за завршетак је 13. децембар 2023. године.

Весна Ђурић

Председница општине Бајина Башта Весна Ђурић изјавила је да јој је драго да је Министарство културе препознало важност пројекта и навела шта је све урађено у Бајиној Башти на заштити ћирилице и да се нада да се на овом неће стати, а да Општина већ ради на изради пројектне документације за наредне фазе изградње комплекса Дома ћирилице.

Жељко Марковић

Члан Националног савета за културу Жељко Марковић рекао је да су сви чланови Савета једногласно подржали ову иницијативу општине Бајина Башта и нагласио да није случајно што ће Музеј ћирилице бити у близини манастира Рача, а јужно је и манастир Рујан где је штампана прва књига у Србији. Он је навео и чаробну нит српске писмености коју уз манастире Рачу и Рујан чине и српско Горажде где је штампана прва књига у Републици Српској и Босни и Херцеговини и још јужније Цетиње где је штампана прва књига у Срба. Почетак радова на Музеју ћирилице јесте и почетак обнове и подсећања на дужину трајања нашег писма и наше државе. – закључио је Марковић

Синиша Спасојевић

Синиша Спасојевић који је вођа Пројектног тима Дома ћирилице каже да у Бајиној Башти планирају у наредном периоду ангажовање стручњака из националних институција који би почели да раде на припреми поставке, а да се по завршетку зграде почне и са унутрашњим опремањем и партерним уређењем изузетно лепог простора поред реке Раче и у непосредној близини истоименог средњовековног манастира за шта такође очекују даљу подршку државе.

Планирано је да стална поставка у оквиру музеја буде осмишљена од стране најпризнатијих стручњака из области српског језика, историје, заштите и неговања ћирилице. Циљ је да овај простор поред представљања историјата ћирилице и Рачанске књижевне и преписивачке школе буде тако осмишљен да коришћењем савремених метода и дигиталних технологија млађим генерацијама представи потребу сталног коришћења ћирилице и све лепоте и значај нашег писма. Имамо подршку више националних институција везано за осмишљавање и припрему будуће целине Дома ћирилице као и око других активности које ове спроводимо на заштити и неговању ћирилице. – навео је Спасојевић

Милош Јелисавчић

Главни општински урбаниста Милош Јелисавчић навео је да је Општина Бајина Башта у овој години определила средства и ушла у пројектовање израде партерног решења за уређење овог простора као и за израду пројекта ентеријера Музеја. Он је навео да је у току израда и пројектне документације за реконструкцију објекта преко пута школе и да ће он по завршетку реконструкције представљати леп конференцијски и конгресни део са канцеларијама за потребе Музеја ћирилице.

Дарко Тешић

Паралелно се поред замене крова раде и унутрашњи радови, електро инсталације, а по завршетку крова крећемо да радимо фасаду и замену столарије, а упоредо ће се радити и водовод и канализација на објекту – навео је дипломирани грађевински инжењер и шеф градилишта, Дарко Тешић, испред извођача радова, фирме „Хидромакс ББ“ Доо.

Дом ћирилице је круна активности које се спроводе по питању очувања ћирилице у Бајиној Башти, а жеља је и да он буде нови импулс који ће допринети трајном јачању капацитета културе и дугорочном развоју овог краја. Културна понуда Бајине Баште изградњом Дома ћирилице биће заступљена током целе године, а не као што је сада случај само приликом манифестација и догађаја који се организују. Кроз различите додатне садржаје који се планирају у оквиру Дома ћирилице у Рачи попут сликарских и вајарских колонија, школа калиграфије, представа, музичких програма и слично значајно ће се обогатити културни живот у овом делу Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена